• Analiștii cred că BNR nu va creşte agresiv dobânda de referinţă.
  • Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1%.
  • Inflaţia de două cifre va mai rămâne câteva luni bune în România.

Vei plăti rate ale dobânzilor probabil din ce în ce mai mari la nivel global, până în 2023, când preţurile mari vor începe să scadă ca răspuns la acţiunile băncilor centrale. Preţurile materiilor prime, precum petrolul, s-ar putea să fi ajuns la un platou şi au început să scadă în ultimele luni, dar șefa FMI Kristalina Georgieva a spus că acest lucru se întâmplă ca răspuns la riscurile de recesiune şi nu neapărat pentru
că inflația a fost îmblânzită.

Deocamdată nu suntem în recesiune. E adevărat, există un risc ca economia, sau multe țări din economia globală să intre în recesiune dar deocamdată acest risc nu s-a materializat. Însă avem un mediu cu inflație ridicată. În cazul României, inflația probabil va contiuna să crească în următoarele trei luni și abia apoi va începe să se reducă. Însă vom avea o inflație de două cifre cel puțin în următoarele 12 luni, a spus șefa FMI.

Milioane de cetățeni români au fost afectați de creșterile dobânzilor de referință a BNR. Acestea ar trebui să aibă efecte asupra temperării inflației, începănd de anul următor, a declarat analistul economic Adrian Bența.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dacă ne uităm la anii 90 -2000 când am avut inflație de 100%, putem spune că este bine. Dar dacă ne uităm după anul 2000 -2001, când a fost prima creștere reală economică în România, când economia românească s-a conectat la euro. Sau dacă ne uităm la anul 2007, când au fost cei mai mulți emigranți pentru că noi am intrat în UE avem creșteri record de prețuri, a spus analistul economic Adrian Bența.