• Viktor Orban este din nou împotriva sancțiunilor occidentale impuse Rusiei.
  • Premierul ungar a comentat vineri, pentru postul național de radio Kossuth, situația actuală a Moscovei.
  • Uniunea Europeană „și-a tras un glonț în plămâni” prin sancțiunile economice nechibzuite impuse Rusiei, care, dacă nu sunt retrase, riscă să distrugă economia european, spune Orban.

Premierul ungar Viktor Orban a comentat vineri, pentru postul național de radio Kossuth, situația actuală și consecințele sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Potrivit baha.com, Orban a spus că ipotezele sale anterioare privind efectul acestora s-au confirmat acum, întrucât politica de sancțiuni nu a justificat speranțele inițiale ale Uniunii Europene.

,,Trebuie să spun că la început am crezut că ne-am tras un glonț în picior, dar acum se pare că economia europeană s-a împușcat singură în plămâni și, prin urmare, se sufocă peste tot acum”, a explicat Orban.

Recomandări

ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
IRANUL ATACĂ ISRAELUL
POLITICO: URSULA ARE ȘANSE MAI MICI LA C.E.
EU VARA NU DORM..
INTERSECȚIILE PRIND CULOARE
MERITĂ COACHELLA ORI BA?

Anterior, premierul ungar a susținut că interdicția asupra energiei rusești va distruge economia blocului comunitar, țara anunțând în urmă cu două zile starea de urgență din cauza situației de pe piața energetică.

Potrivit Reuters, economistii de la Morgan Stanley au declarat ca restrictiile ar putea adauga 1,5 puncte procentuale la inflatie, care se afla deja la cel mai ridicat nivel din ultimele doua decenii, exacerbata si mai mult de forintul slab.

Inainte de scrutinul din aprilie, economistii estimau costul plafonarii preturilor la utilitati la pana la 1.500 de miliarde de forinti (3,71 miliarde de dolari), ceea ce, impreuna cu o serie de masuri care au ajutat candidatura lui Orban la alegeri, a provocat o crestere a deficitului bugetar.

Orban se confrunta cu cea mai dificila provocare de cand a preluat puterea in 2010, in conditiile in care inflatia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele doua decenii, forintul a atins un nivel minim record, iar fondurile Uniunii Europene sunt in incertitudine pe fondul unei dispute privind standardele democratice.

O alta decizie a lui Orban de a accelera legislatia pentru a creste rata de impozitare pentru sute de mii de firme mici in aceasta saptamana, ca parte a unei campanii mai largi de limitare a deficitului bugetar in crestere, a dus la mai multe proteste la Budapesta.