• Foști și actuali angajați au invocat munca de la distanță ca unul dintre motivele care au dus la căderea Silicon Valley Bank.
  • Banca a inclus munca de la distanță ca un risc în raportul său anual pentru 2022.
  • Angajații SVB lucrau de la distanță din diferite locații, în timp ce băncile de pe Wall Street le cereau angajaților să se întoarcă la birou.

Când Silicon Valley Bank s-a prăbușit săptămâna trecută, majoritatea angajaților săi 8.500 încă lucrau de la distanță. „Unii oameni lucrau din Miami, alții s-au mutat în Las Vegas sau într-o cabană în pădure și au făcut chestia cu nomazii digitali” , spune un fost bancher.

Directorii executivi, inclusiv Greg Becker, au continuat să lucreze din diferite locații, cum ar fi Hawaii, Florida, Washington și New York, chiar și după ce Wall Street a cerut bancherilor să revină la birou.

SVB pregătită să își asume riscuri

Luna trecută, banca a recunoscut în raportul său anual că „ar putea experimenta efectele negative ale unuei perioade prelungite de lucru de la domiciliu” . Cu toate acestea, SVB era pregătită să își asume riscuri suplimentare pentru a promova o cultură care prețuia „empatia” față de clienți și personal.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Aceasta este o bancă de pe coasta de vest care operează în centrul inovației și este … empatică și dependentă de relații”, a declarat un fost executiv. „Nu este tăioasă ca Goldman Sachs” .

SVB, sub lupa reglementatorilor dupa cel mai mare colaps bancar din SUA dupa criza din 2008

Acum, guvernanța, strategia și cultura SVB sunt în centrul atenției, în timp ce autoritățile de reglementare examinează ce a dus la cel mai mare colaps bancar din SUA de la criza financiară din 2008.

În centrul dispariției SVB se află o decizie a conducerii, la apogeul pandemiei – când un boom al investițiilor în tehnologie a însemnat că a fost inundată de noi depozite – de a bloca jumătate din activele sale într-un portofoliu de titluri de valoare în valoare de 91 de miliarde de dolari care a făcut-o vulnerabilă la creșterea ratelor dobânzii.

La momentul respectiv, prețul acțiunilor sale a fost evaluat la o valoare record de 44 miliarde de dolari, semănând mai degrabă cu o companie tehnologică în plină ascensiune decât cu o acțiune a unei bănci regionale. Cu toate acestea, succesul a făcut-o să se complacă în fața riscurilor, au declarat persoane din interior pentru Financial Times.

„Este mai greu să ai un apel provocator peste Zoom. Este mai greu să provoci conducerea” , a declarat Nicholas Bloom, profesor la Universitatea Stanford, care a studiat pe larg munca la distanță. „Idei precum acoperirea riscului ratei dobânzii apar adesea la prânz sau în cadrul unor întâlniri mici”.

SVB – Banca care finanțează viitorul

Pentru a deveni cea mai mare bancă pentru „economia inovației” , deservind jumătate din toate companiile de tehnologie și științele vieții susținute de capital de risc din SUA, SVB s-a aventurat acolo unde majoritatea celorlalte bănci nu s-ar aventura. A împrumutat bani pentru start-up-uri neprofitabile și i-a ajutat pe antreprenori cu finanțele gospodăriei, cum ar fi ipotecile mari, plățile pentru mașină și taxele școlare.

„SVB știa cum să înțeleagă o afacere care nu va face bani timp de trei până la cinci ani”, a declarat un fost director al SVB. „Acestea sunt companii care necesită un tip foarte diferit de bancă”.

A devenit profund implicat în comunitatea de risc, întreținând antreprenori și capitaliști de risc la excursii de schi, meciuri de baseball și loje private la concerte. A împrumutat miliarde de dolari pentru vinării și podgorii, unde putea să se relaționeze cu clienții și să trimită vin la petrecerile clienților săi.

„În parte este vorba de serviciul pentru clienți, dar în parte este vorba de trimiterea unui semnal către clienții lor despre cine este SVB”, a declarat un director la o firmă de capital de risc de top.

Strategia de risc a SVB: Împrumuturi cu warante de participare la capitalul social

În schimbul riscurilor pe care și le-a asumat, SVB a cerut în multe cazuri ca împrumutații să facă operațiuni bancare exclusiv cu ea și a luat warante de participare la capitalul social. Aceasta oglindea spiritul unei firme de risc.

Cu toate acestea, persoanele din interior s-au plâns că, pe măsură ce banca creștea cu o viteză amețitoare, conducerea sa de vârf s-a concentrat în mod excesiv asupra problemelor sociale și a devenit excesiv de dependentă de utilizarea unor consultanți costisitori pentru a explora noi strategii.

„S-a simțit ca și cum o mulțime de factori de decizie se bazau pe consultanți pentru a lua decizii” , a declarat un fost director, citând relațiile SVB cu giganți ai consultanței precum McKinsey. „S-a simțit ca o mulțime de inginerie excesivă pentru a ajunge la (răspunsuri) pe care oamenii ar fi trebuit să le descopere singuri” .

SVB: O Companie Angajată în Justiția Socială

Directorii SVB erau, de asemenea, profund angajați în justiția socială, potrivit mai multor foști angajați ai săi. „Aproape că m-am simțit ca și cum aș fi lucrat într-un campus universitar” , a spus un alt fost executiv, care și-a amintit de „discuții TED” interne săptămânale pe teme sociale și cursuri despre „cum să te asiguri că nu comiți o microagresiune” .

„Nu era cultura abrazivă, cu mânecile suflecate de pe Wall Street …Lucrul la SVB se simțea mai mult ca și cum ai lucra la o companie de tehnologie decât ca și cum ai lucra la o bancă”, a declarat un fost bancher.

SVB se lupta, de asemenea, cu conflicte interne ca urmare a expansiunii sale rapide.

A mers pe o binge de angajare, racolând bancheri de la companii precum Credit Suisse prin oferirea de garanții lucrative, adesea blocând în esență o creștere de 50% a salariului, au declarat persoane informate în acest sens.

Extinderea în servicii bancare complete a fost menită să sporească avantajul competitiv al SVB, deoarece instituții mai mari, cum ar fi JPMorgan, au intrat pe teritoriul său de furnizare de finanțare pentru start-up-uri tehnologice și au început să îi recruteze bancherii.

„A fost bine concepută din punct de vedere strategic” , a declarat un fost executiv. „Dar era încă în construcție” .

Integrarea afacerilor și împingerea în noi linii de lucru, cum ar fi subscrierea de listări tehnologice, în timp ce banca lucra aproape în întregime de la distanță, a cauzat probleme, potrivit persoanelor implicate în achiziții.

După ce a cheltuit aproape 1 miliard de dolari pentru a achiziționa Boston Private, unitatea a suferit o avalanșă de plecări la scurt timp după încheierea tranzacției.

Lucrul complet la distanță a fost o „modalitate dificilă de a te alătura culturii unui loc”, a declarat un fost director de la Boston Private. „Am avut sentimentul că era o structură de comandă cât se poate de descentralizată” .

SVB a refuzat să comenteze

SVB a stabilit standardul pentru sprijinirea a mii de companii tinere în vremuri grele, iar prăbușirea sa lasă un gol în ecosistemul start-up-urilor din domeniul tehnologiei.

„Lucrurile au fost atât de bune la bancă pentru atât de mult timp încât a existat o neseriozitate” , a declarat un fost executiv SVB.

Un al doilea fost director executiv din funcția financiară superioară a SVB a adăugat: „S-a pus prea mult accent pe lucrurile care nu erau importante și nu suficient pe cele care sunt”.