• În joburile cu A.I., cerințele se schimbă cu 66% mai rapid, potrivit PwC.
  • Joburile asistate de A.I. cresc mai repede decât cele automatizate.
  • Industriile fără A.I. pierd ritmul la productivitate, care a scăzut la 9%, potrivit PwC.

A.I.-ul nu-ți ia jobul. Ți-l face mai valoros. Angajații care folosesc inteligența artificială câștigă cu 56% mai mult, arată raportul PwC pe 2024.

În industrii ca finanțe și software, venitul per angajat a crescut de 3 ori mai mult decât în domenii ca ospitalitate. Joburile nu dispar, ci se transformă. Iar cine stăpânește A.I., rămâne în față.

De ce cresc salariile în joburile cu A.I.?

Oana Botolan, expert HR: „Tot ce vedem legat de joburile care presupun utilizarea A.I. la un nivel foarte ridicat, tot ce vedem și tot ce vom vedea în toate rapoartele internaționale, globale și așa mai departe, este că cele mai multe joburi noi apar în această zonă de utilizare A.I. și programare cu ajutorul A.I., urmate la mică distanță de joburile din cybersecurity. Deci aici este zona cu cea mai mare creștere, atât în ceea ce privește numărul de posturi noi și din ce în ce mai complexe și așa mai departe, cât și zona în care vedem și vom vedea în continuare cele mai mari niveluri de salarii și creștere de salarii.

Recomandări

SUA ATACĂ IRANUL
CUM E ECONOMIA DUPĂ ATAC
CE URMEAZĂ PT. IRAN
STARMER AVERTIZEAZĂ
CHINA ACUZĂ SUA
LIBER LA HARVARD

De exemplu: pentru o companie de IT, de software development, un developer senior care utilizează la nivel mediu tool-urile de A.I. în programare va fi plătit de trei ori mai puțin, deși știm că nivelul salarial pentru un programator senior este unul ofertant, prin comparație cu un coleg care știe să folosească tool-urile A.I. la capacitate maximă, va fi cu un salariu de trei ori mai jos.

Deci tot ceea ce înseamnă utilizare A.I. la nivel foarte mare este extraordinar de bine plătit și va fi din ce în ce mai bine plătit, pentru că, în realitate, o modificare a soft-ului pentru o echipă de programatori care folosesc un pic inteligența artificială, să zicem că durează nouă luni, pe când aceeași modificare realizată de o echipă care folosește la capacitate maximă aceleași tool-uri A.I. se poate finaliza în patru luni. Gândiți-vă că e de la simplu la dublu viteza, investiția în bani, astfel încât companiile, e evident, că vor plăti foarte mult, vor plăti în aur aceste competențe, mai ales că e o cursă foarte strânsă. Probabil că peste un an, un an și jumătate, majoritatea companiilor vor folosi A.I. la capacitate maximă, astăzi însă nu suntem acolo și atunci specialiștii, cum spuneam, sunt plătiți în aur”.

Aduce A.I. oportunități egale pentru femei și bărbați?

Oana Botolan, expert HR: „Absolut, tot ceea ce înseamnă oportunități egale, mai ales în domeniul IT, e de la sine înțeles, nici măcar nu contează unde ești, cine ești și așa mai departe, atâta timp cât ai competențele tehnice necesare, deci șanse egale pentru femei și bărbați, în mod cert.

Sigur că da, aici însă este o discuție foarte complexă care ține de modul în care încurajăm copiii și tinerii să se îndrepte spre o zonă tehnică, spre o zonă IT, spre software development. Câte fete, eleve, sunt încurajate să dea la licee cu specific mate-fizică, informatică? Câte fete sunt încurajate să meargă la o facultate cu specific informatică? Deci aici cred că este o discuție mai interesantă, pentru că din punct de vedere al angajatorilor șansele sunt fără îndoială egale.

Problema este numărul femeilor care își doresc sau se gândesc la o carieră în acest domeniu și cu cât putem interveni aici. Și, așa cum ziceam, mi se pare o discuție complexă, pentru că e vorba de chestiuni fine, e vorba de tratament diferențiat fete față de băieți în școală, acasă și așa mai departe.

Și eu cred că atunci când vom încuraja fetele să meargă la cursuri de robotică de la șase ani și să se joace cu Lego și așa mai departe, cred că atunci procentele vor arăta diferit.

Într-adevăr, vedem din ce în ce mai multe fete care lucrează în IT, care merg la facultăți cu profil de informatică. Cu toate astea, mai e mult loc de crescut numerele aici”.