• Mai multe companii, printre care Google, X, Amazon, Meta şi Salesforce le cer angajaţilor să se întoarcă la birou.
  • După încetarea pandemiei de coronavirus, şi compania ZOOM care a profitat cel mai mult de pe urma videoconferinţelor, solicită revenirea la birou.
  • Casa Albă a trimis email tuturor lucrătorilor federali să muncească mai des la birou.

Zoom, compania care a impulsionat revoluţia muncii la distanţă în timpul pandemiei, le cere angajaților să se întoarcă la birou.

Conducerea companiei a anunţat că aplică de acum o „abordare hibridă structurată”, ceea ce înseamnă că angajaţii care locuiesc aproape de un birou „trebuie să fie prezenţi două zile pe săptămână” pentru că este „cel mai eficient” pentru serviciul de videoconferinţă.

„Ca şi companie, suntem într-o poziţie mai bună să folosim propriile noastre tehnologii, să continuăm să inovăm şi să sprijinim clienţii noştri globali. Vom continua să folosim întreaga platformă Zoom pentru a menţine angajaţii şi echipele dispersate conectate şi eficiente”, a transmis Zoom.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Serviciul de videoconferințe a început să aibă greutăți după pandemie. În februarie, Zoom a concediat în jur de 15% din personal, în jur de 1.300 de angajați, după ce avusese o creștere exponențială. Iar echipa de conducere executivă și-a redus salariile cu 20% pentru viitorul an fiscal și și-a tăiat bonusurile.

În ciuda ironiei, Zoom se înscrie în tendinţa de revenire la birou a companiilor de tehnologie, scrie CNN. În ultimele luni, Google, Amazon şi Salesforce au adoptat politici similare, punând capăt abordării din perioada Covid-19, care le-a oferit angajaţilor mai multă libertate de a lucra de acasă. Cu toate acestea, companiile s-au confruntat cu unele reacţii negative din partea angajaţilor, după ce aceştia s-au obişnuit cu o mai mare flexibilitate.

Chiar şi Casa Albă restricţionează munca la distanţă. Săptămâna trecută,  administraţia Joe Biden a cerut agenţiilor din cabinet să revină la birou mai frecvent în lunile următoare, potrivit unui e-mail intern obţinut de CNN.

Motivele pentru care companiile își cheamă angajații la birou sunt variate: unele vor revenirea la vechea normalitate pre-pandemică, altele susțin că angajații au lenevit în ultimii trei ani și nu mai dau randament și că și-au pierdut abilitățile de socializare și de lucru în echipă.

Însă cauzele reale ar fi de natură financiară – companiile plătesc sume uriașe pentru întreținerea clădirilor de birouri și nu cred că abandonarea acestora în totalitate și tranziția deplină spre telemuncă ar fi un progres.

Mulți angajați se plâng de revenirea la birou pentru că deplasările nu fac decât să îngreuneze transportul rutier și să crească emisiile de carbon. Apoi, susțin că sunt mai eficienți lucrând de acasă.

De asemenea, ei se plâng că angajatorii îi obligă să muncească la birou pentru a avea mai mult control asupra lor decât în a le spori abilitățile de socializare în munca de echipă.