• Antreprenorii din HoReCa propun Guvernului șapte soluții de salvare a industriei
  • Antreprenorii cer ca restaurantele și cafenelele să funcționeze, indiferent de incidență
  • HoReCa a pierdut 80% din cifra de afaceri, doar în ultimul an

Noile reguli pentru stabilirea carantinei dau peste cap planurile antreprenorilor din HoReCa. Restaurantele din orașe sunt închise și ar putea rămâne cu lacătul pe ușă mult timp de acum încolo, dacă se aplică noile criterii. Numai în Dolj, în ultimul an, au fost închise 679 de restaurante. Antreprenorii din industria ospitalității cer Guvernului soluții pentru a salva acest domeniu.

„Nu poți să faci incidența la o metropolă în condițiile în care noi avem un singur spital de boli infecțioase și alte două care au devenit suport COVID. În aceste spitale vin oameni din toată regiunea. (…) Neexistând un studiu care să demonstreze că restaurantele sunt un focar de infecție, ne dorim deconectarea acestei industrii de la rata incidenței”, spune Marius Bănică, proprietarul unui restaurant.

Șomajul repetat și teama că nu vor mai avea un loc de muncă i-au făcut pe mulți dintre angajații din acest domeniu să renunțe definitiv. Marius Bănică a pierdut 70% dintre angajați. O soluție pentru a găsi forță de muncă, spune el, ar fi să poată oferi salarii mai mari.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Ne-am gândit că ar fi de mare ajutor să se stabilească aceleași condiții ca în construcții. Mai exact, este vorba despre un salariu minim de 3.000 lei, cu taxele aferente zonei de construcții. Adică, cu 600 lei pe lună”, a adăugat Marius Bănică.

„Nici pentru noi nu este benefic să stăm acasă. Aș prefera să vin la muncă și să muncesc”, a spus Andrei Rou, barman.

Situația se regăsește aproape în toată țara. Aslan Egevit activează in domeniul HoReCa de 11 ani. Are șapte restaurante în Constanța, Mamaia și Medgidia și peste 60 de angajați, dar business-ul său e amenințat de restricții.

„Avem cumva un scenariu a ceea ce se poate întâmpla, avem totuși speranța că va fi calea cea mai scurtă și cea mai bună aceasta pe care am pornit acum de a fi la masa negocierilor”, a spus Aslan Egevit.