- 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.
- Planul este în faza de consultare publică.
- Media investiţiilor publice a statului în ultimii ani a fost de 3% din PIB pe an.
- UE oferă României sume egale cu 5% din PIB pe an.
- Economist: Guvernul trebuie să se concentreze pe mărirea absorbţiilor europene.
- 1,85 mld. euro merg la sănătate.
Cu alegerile în linie dreptă, Orban și miniștrii săi anunţă investiţii majore în sistemul sanitar prin Planul de Rezilienţă. Însă, un sistem defect nu poate fi restructurat peste noapte.
Ştii şi tu cum arată un spital din România şi care sunt condiţiile de îngrijire ale pacienţilor. Medicul Sorin Paveliu spune că acest plan este un fel de căruţă înaintea boilor.
Sorin Paveliu – expert în politici de sănătate publică: „Acest plan de reformă se putea face măcar bazându-ne pe tragedia de la Piatra Neamţ. Problema este că noi nu avem un plan de reformă în sănătate, nu exista acest plan de reformă nici când a fost anunţată idea.“
Şi antreprenorii sunt sceptici cu privire la împărţirea banilor. Horaţiu Buzatu are mai multe firme în Craiova. Spune că documentul trimis de guvern către Uniunea Europeană tratează cu superficialitate problemele mediului de afaceri.
Horaţiu Buzatu – antreprenor: „Corupţia viciază foarte puternic mediul de afaceri pentru că doi agenţi economici care abordează aceeaşi chestiune, dacă unul beneficiază de circuite de corupţie, va avea costuri mult mai mici.(…) Iar cel corupt va sta în piaţă cu mai multă uşurinţă. Nu se vorbeşte despre sprijin pentru formarea de capital şi accesul la capital.“
Economistul Ionuţ Dumitru crede că România are o problemă bugetară foarte serioasă. Pentru anii următori avem nevoie de o consolidare fiscală, adică reducerea defici-tului bugetar. Și în plus banii care vin de la Uniunea Europeană trebuie cheltuiți după un plan bine stabilit.
Ionuţ Dumitru – economist: „Este o sumă foarte mare pentru o ţară relativ mică, ca România, care are un PIB de 200 de miliarde de euro. Deci, sunt undeva la peste 5% din PIB pe an. Este absolut de bun augur faptul că Guvernul se pregăteşte deja, făcând această strategie şi reformă, un plan national de rezilienţă, care se pregătească terenul pentru absorbţia acestor bani.“