• Gazprom a pompat cu 25% mai mult gaz către China decât planificase inițial
  • Se mai construiesc 2 noi conducte către Est, definitivând astfel parteneriatul energetic dintre cele două țări
  • Mare parte din Europa, inclusiv România, este dependentă de gazele rusești

Gazprom, gigantul energetic rus, a pompat mai mult gaz către China decât planificase inițial, sporind aprovizionarea zilnică cu până la 25%, relatează RT News.

Volumul mediu zilnic al exporturilor de gaze rusești către vecinul său estic a depășit sumele convenite între cele două părți luna trecută, dar și între 1 noiembrie și 20 noiembrie. Dezvăluirile sunt făcute chiar de Gazprom, după discuții cu partenerul chinez, China National Petroleum Corporation.

Pe lângă livrările obișnuite, livrările zilnice au crescut cu un record de 25% pe 12 noiembrie. Recordul anterior a fost stabilit în octombrie, când compania rusă de energie a depășit cu 20 la sută cantitățile convenite de exporturi de gaze.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume. Guvernul Rusiei este acționar majoritar.

Rusia se orientează din ce în ce mai mult către Est

Rusia urmează să mărească în continuare aprovizionarea cu gaze conductate către China anul viitor, inclusiv prin legătura Power of Siberia, precum și prin proiectul Power of Siberia 2, a spus Gazprom.

Aceasta din urmă a intrat în etapa de proiectare la începutul acestui an și va fi capabilă să livreze până la 50 de miliarde de metri cubi de gaz, odată terminată. Gazprom spune că ar putea spori exporturile de gaze naturale cu încă șase miliarde de metri cubi prin conducta de 3.000 de kilometri Power of Siberia.

În primele opt luni ale anului 2020, Gazprom a exportat aproximativ 2,3 miliarde de metri cubi de gaz de-a lungul rutei. Putem vedea astfel dorința Rusiei de a se uita mai mult spre Orient în ce privește exportul de gaze naturale. La ora actuală, mare parte din Europa, inclusiv România, este dependentă de gazele naturale rusești.