- 30% din vânzările totale din restaurante, baruri şi cafenele sunt făcute în București
- Cifra de afaceri a industriei HoReCa a suferit scăderi de 80%
- Restaurantele se vor închide din nou, dacă rata de infectare depăşeşte 3 la mie
O săptămâna a ținut restricția. Unii patroni și-au învățat lecția și nu se grăbesc să reia activitatea la interior, de teamă ca autoritățile să nu răzgândeacă iar.
Alții și-au luat inima în dinți, deși știu că, în momentul în care rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori, pun iar lacătul pe ușă.
Gabriel Kope este administrator la restaurantul Lugo. Pentru că interiorul localului nu oferă stabilitate, a investit într-o terasă interioară de toamnă-iarnă.
El spune că o capacitate interioară de 30 % nu înseamnă nimic,
atunci când cheltuielile sunt 100%.
Gabriel Kope, administrator restaurant Lugo: „Da, deschidem, deşi e un scenariu optimist să spunem că deschidem. Că s-ar putea să trebuiască să deschidem ca să închidem. Având noroc cu terasa, având noroc că vremea până acum a ţinut cu noi, am fost pe o linie de plutire. Dar, pentru alte locaţii unde au trebuit să închidă, n-au terasă, sau nu au putut să funcţioneze, sau terasa e foarte mică, 30 % e nimic, pentru că cheltuielile sunt 100%. Găseşti cu greu personal oricum. Şi înainte de criză se găseau destul de greu, acum şi mai greu.Nu ştim cum putem să-i ţinem, dacă putem să-i ţinem, ei oricum pleacă, migrează.”
– 1,5 mld. euro- cifra de afaceri a restaurantelor din Bucureşti înainte de criza Covid-19
– 4.000 de restaurante, baruri şi cafenele are Bucureştiul
– 40% dintre firmele din HoReCa şi-au suspendat activitatea