• Economistul Nouriel Roubini avertizează că după pandemie va veni „mama tuturor crizelor“.
  • Economia globală va suferi o nouă lovitură brutală, potrivit economistului care a anticipat criza din 2008.
  • Nouriel Roubini: Acest dezastru în slow-motion pare inevitabil.

Nouriel Roubini, economistul care a anticipat criza din 2008, avertizează, într-un editorial publicat în The Guardian, că după pandemia de coronavirus va veni „mama tuturor crizelor“, iar economia globală va suferi o nouă lovitură brutală, provocată de stagnarea creşterii economice şi de majorarea preţurilor.

Riscul unei crize în stilul anilor 1970 pare mai real pe zi ce trece, consideră Nouriel Roubini, CEO al Roubini Macro Associate și profesor de economie la Facultatea de Business a Universităţii New York.

Nouriel Roubini: Acest dezastru în slow-motion pare inevitabil

Stagflaţia din anii ’70 se va întâlni în curând cu criza datoriilor din perioada post-2008. Întrebarea nu este dacă, ci când“, a scris Roubini în The Guardian. „Rămânem cu cea mai rea criză din anii 1970 și până acum. Datoriile sunt mult mai mari decât în ​​anii 1970, iar un amestec de politici economice slabe și șocuri negative de aprovizionare amenință mai degrabă să alimenteze inflația decât deflația, stabilindu-se astfel contextul pentru mama tuturor crizelor în următorii câțiva ani. Acest dezastru în slow-motion pare inevitabil“, avertizează economistul.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Roubini, poreclit „Dr. Doom“ din cauza prognozelor sale sumbre, a mai specificat în editorialul său că guvernele şi băncile centrale „creează condiţiile pentru mama tuturor crizelor stagflaţioniste în următorii câţiva ani. Acest dezastru în slow-motion pare inevitabil“.

Politicile monetare și fiscale foarte relaxate din întreaga lume au condus la creșterea economică în ultimii zece ani. Această abordare a continuat și în ultimul an pentru a face față consecințelor economice ale pandemiei de COVID-19. Economistul a subliniat, de asemenea, „o exuberanță irațională“ în unele sectoare ale pieței, referindu-se la criptomonede și meme-urile.

Strategia relaxată de politică monetară se alimentează și în așteptările inflaționiste, pregătind etapa pentru stagflație, a adăugat Roubini.

Criza ar putea fi declanșată de orice nou șoc de aprovizionare, a adăugat el, enumerând „îmbătrânirea demografică în economiile avansate și emergente, restricțiile privind imigrația în economiile avansate“.