• Banca Angliei a anunțat cea mai mare creștere a ratei dobânzii din ultimele trei decenii, în încercarea de a combate inflația încăpățânată.
  • Inflația este alimentată de invazia Rusiei în Ucraina și de politicile economice dezastruoase ale fostului prim-ministru Liz Truss.
  • Europa a fost afectată în mod deosebit de un salt al prețurilor la gazele naturale, deoarece Rusia a răspuns la sancțiunile occidentale și la sprijinul acordat Ucrainei prin reducerea livrărilor de combustibil utilizat pentru încălzirea locuințelor.

Banca Angliei a anunțat cea mai mare creștere a ratei dobânzii din ultimele trei decenii, în încercarea de a combate inflația, alimentată de invazia Rusiei în Ucraina și de politicile economice dezastruoase ale fostului prim-ministru Liz Truss.

Banca centrală a majorat joi rata sa cheie cu trei sferturi de punct procentual, la 3%, după ce inflația prețurilor de consum a revenit în septembrie la un maxim al ultimilor 40 de ani. Măsura agresivă era așteptată după o majorare mai prudentă de jumătate de punct în urmă cu șase săptămâni și vine în contextul în care banca consideră că există perspective foarte dificile” pentru economia britanică.

Facturile ridicate la energie, alimente și alte facturi îi lovesc puternic pe oameni. Gospodăriile au mai puțin de cheltuit pe alte lucruri. Acest lucru a însemnat că dimensiunea economiei britanice a început să scadă”, a declarat banca în raportul său de politică monetară din noiembrie.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

În cele mai recente proiecții ale sale, banca se așteaptă ca țara să se afle în recesiune pentru o perioadă prelungită” și ca inflația să rămână peste 10% pe termen scurt.

Decizia privind rata dobânzii este prima de când guvernul Truss a anunțat reduceri de taxe nefinanțate în valoare de 45 de miliarde de lire sterline, care au provocat turbulențe pe piețele financiare, au crescut costurile creditelor ipotecare și au forțat-o pe Truss să părăsească funcția după doar șase săptămâni. Succesorul ei, Rishi Sunak, a avertizat cu privire la reduceri de cheltuieli și creșteri de taxe, în timp ce încearcă să repare pagubele și să arate că Marea Britanie se angajează să își plătească facturile.
Creșterea ratei este a opta consecutivă a Băncii Angliei și cea mai mare din 1992 încoace. Ea vine după ce Rezerva Federală a SUA a anunțat miercuri o a patra creștere consecutivă de trei sferturi de punct, în timp ce băncile centrale din întreaga lume luptă împotriva inflației care erodează standardele de viață și încetinește creșterea economică.

Băncile centrale s-au luptat să limiteze inflația după ce inițial au crezut că majorările de prețuri erau alimentate de factori internaționali care nu se aflau sub controlul lor. Răspunsul lor s-a intensificat în ultimele luni, pe măsură ce a devenit clar că inflația se înrădăcinează în economie și se transformă în costuri mai mari ale împrumuturilor și în cereri de salarii mai mari.

Războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor la alimente și energie la nivel mondial, deoarece transporturile de gaze naturale, cereale și ulei de gătit au fost întrerupte. Acest lucru s-a adăugat la inflația care a început să se accelereze anul trecut, când economia mondială a început să se redreseze în urma pandemiei COVID-19.

Europa a fost afectată în mod deosebit de un salt al prețurilor la gazele naturale, deoarece Rusia a răspuns la sancțiunile occidentale și la sprijinul acordat Ucrainei prin reducerea livrărilor de combustibil utilizat pentru încălzirea locuințelor, generarea de energie electrică și industria energetică, iar națiunile europene au concurat pentru aprovizionarea alternativă pe piețele globale.