• BoJ a anunțat și planuri de a renunța la programul de cumpărare de obligațiuni, marcând o schimbare semnificativă după un deceniu de stimulente.
  • Economia Japoniei a scăzut cu 2,9% anual în primul trimestru, iar inflația a fost mai mică decât se aștepta, ceea ce a determinat BoJ să își ajusteze politica monetară.
  • Majorarea ratelor dobânzilor de către BoJ vine după ce, în martie, a fost efectuată prima creștere a costurilor îndatorării din 2007, marcând sfârșitul unei perioade de dobânzi negative.

Banca centrală a Japoniei a crescut costul împrumuturilor doar pentru a doua oară în 17 ani, încercând să normalizeze politica monetară în cea de-a patra economie din lume, scrie BBC.

Banca Japoniei (BoJ) și-a majorat rata cheie a dobânzii la „aproximativ 0,25%” de la intervalul anterior de 0% la 0,1%.

De asemenea, a subliniat un plan pentru a-și anula programul masiv de cumpărare de obligațiuni, pe măsură ce se retrage de la un deceniu de măsuri de stimulare. Mișcarea vine cu câteva ore înainte ca Rezerva Federală a SUA să-și anunțe cea mai recentă decizie privind rata dobânzii, în timp ce un anunț este așteptat și de la Banca Angliei joi.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„Creșterea ratelor a fost așteptată pe scară largă după ce mass-media națională a raportat decizia din timp, marți seară”, a declarat Stefan Angrick, economist senior la Moody’s Analytics.

„Dar mișcarea se bazează pe o serie slabă de date economice și cu lipsa inflației determinate de cerere”.

Cifrele oficiale au arătat că economia Japoniei s-a micșorat cu 2,9% anual, în ianuarie până în martie, în timp ce prețurile de consum au crescut cu 2,6% mai puțin decât se aștepta în iunie față de un an mai devreme.

„În ciuda cheltuielilor lente ale consumatorilor, oficialii monetari au transmis un semnal decisiv prin creșterea ratelor dobânzilor și permițând o reducere mai graduală a bilanțului”, a declarat Frederic Neumann, economist șef pentru Asia la HSBC.

„Cu excepția unor perturbări majore, BoJ este pe cale de a se înăspri și mai mult, cu o nouă creștere a dobânzii până la începutul anului viitor”, a adăugat el.

În martie, BoJ a majorat costurile îndatorării pentru prima dată din 2007.

Însemna că nu a mai rămas nicio țară din lume cu dobânzi negative.
În 2016, BoJ și-a redus principala dobândă sub zero, în încercarea de a stimula economia care stagnarea țării. Când sunt în vigoare rate negative, oamenii trebuie să plătească pentru a depune bani într-o bancă. Acestea au fost folosite de mai multe țări ca o modalitate de a încuraja oamenii să-și cheltuiască banii, mai degrabă decât să-i pună într-o bancă.

În timpul pandemiei, băncile centrale din întreaga lume au redus ratele dobânzilor, încercând să contracareze impactul negativ al închiderii frontierelor și al blocajelor.

La acea vreme, unele țări, inclusiv Elveția și Danemarca, precum și Banca Centrală Europeană, au introdus rate negative ale dobânzii.
De atunci, băncile centrale din întreaga lume, cum ar fi Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei, au crescut ratele dobânzilor pentru a reduce creșterea prețurilor.

Citește și