- Banca Centrală Europeană a majorat pentru a opta oară dobânda de referință, cu 0,25%, la cel mai mare nivel din ultimii 22 de ani.
- Acestea nu sunt deloc veşti bune pentru bugetele noastre, întrucât creditele în euro vor fi majorate din nou.
- Semnalează că va continua să înăsprească politica monetară, în încercarea de a combate inflația.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, majorarea cu 0,25% a componentelor dobânzii de referinţă, în cadrul acţiunilor de reducere a inflaţiei şi de stabilizare a economiei zonei euro. Acestea nu sunt deloc veşti bune pentru bugetele noastre, întrucât creditele în euro vor fi majorate din nou.
Advertisment
Aceasta este a opta creştere succesivă, în linie cu estimările analiştilor, şi BCE a anunţat că va continua înăsprirea politicii monetare, pentru a contracara inflaţia ridicată.
Consiliul guvernatorilor BCE a informat că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4%, 4,25% şi, respectiv, 3,50%.
Recomandări
Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimii 22 de ani.
Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 400 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022.
BCE a majorat dobânda de referinţă
Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.
,,Consiliul guvernatorilor BCE se va asigura la viitoarele decizii de politică monetară că dobânzile vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a realiza o revenire rapidă a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%.
Proiecţiile privind inflaţia, excluzând energia şi alimentele, au fost revizuite în creştere, în special pentru 2023 şi 2024″ , se arată în comunicatul BCE.
Pieţele se aşteaptă la o nouă majorare a dobânzii de referinţă cu 25 de puncte de bază în iulie sau septembrie, şi şanse moderate pentru o nouă decizie în septembrie sau octombrie.
De asemenea, BCE a indicat joi că de la 1 iulie nu va mai reinvesti banii din datoria scadentă în cadrul programului de achiziţiile de active (APP – asset purchase programme), de 3.200 miliarde de euro.
Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis miercuri seara a decis menţinerea ratei dobânzii la un interval cuprins între 5% şi 5,25%.
Economia zonei euro a fost în recesiune tehnică în primele trei luni ale acestui an, potrivit cifrelor revizuite publicate săptămâna trecută de Eurostat, care arată că PIB-ul zonei euro s-a contractat atât în primul trimestru din 2023 cât şi în ultimul trimestru din 2022.
Citește și
Partenerii noștri