• Mașinile electrice chineze BYD se vând în SUA cu 10.000 USD, mult sub prețurile mașinilor americane.
  • Administrația Biden a mărit taxele vamale și pentru oțel, aluminiu, semiconductori, panouri solare.
  • China acuză SUA că își încalcă propriile principii privind comerțul liber și economie de piață prin limitarea importurilor chineze.

Președintele SUA, Joe Biden, crește tarifele pentru mașinile electrice, panourile solare, oțelul și alte bunuri fabricate în China.

Casa Albă a declarat că aceste măsuri, care includ o taxă de 100% la frontieră pentru mașinile electrice din China, reprezintă un răspuns la politicile inechitabile și au ca scop protejarea locurilor de muncă din SUA.

China a declarat că se opune creșterilor și că va lua măsuri de retorsiune, scrie BBC.

Recomandări

MUSK ÎI FACE CONCURENȚĂ LUI CHATGPT
TU ȘTII CE FACE COPILUL TĂU PE INTERNET?
DNA ÎL AUDIAZĂ PE WANG YAN
CUM FACI BUCUREȘTI VERDE?
CE AMENINȚĂ REALEGEREA URSULEI?
ROMANIA CHELTUIE 7 MLD LEI PE ARME

Analiștii au declarat că tarifele au fost în mare parte simbolice și au fost menite să consolideze voturile într-un an electoral dificil.

Majorările vin după luni de critici din partea fostului președinte Donald Trump, care candidează la Casa Albă împotriva lui Biden și a susținut că sprijinul rivalului său pentru mașinile electrice ar „ucide” industria auto din SUA.

Cum justifică Biden creșterile

Marți, Biden a promis că nu va permite Chinei „să controleze în mod incorect piața” pentru vehiculele electrice și alte bunuri cheie, inclusiv baterii, cipuri de calculator și produse medicale de bază.

Tarifele anunțate marți vor afecta importuri în valoare estimată de 18 miliarde de dolari, a precizat Casa Albă.

Pe lângă o creștere de la 25% la 100% a tarifelor pentru vehiculele electrice, taxele pentru celulele solare vor crește de la 25% la 50%.

Tarifele pentru anumite produse din oțel și aluminiu se vor mai mult decât tripla, ajungând la 25%, de la 7,5% sau mai puțin.

Citește și