• Administrația Biden se pregătește să anunțe săptămâna viitoare taxe mai mari pentru o serie de bunuri importate din China.
  • Există dezbateri interne în cadrul Administrației Biden privind direcția politicilor comerciale.
  • Deciziile comerciale ale SUA pun presiune suplimentară pe relațiile bilaterale cu China și ar putea afecta obiectivele climatice ale Administrației Biden.

Administrația Biden se pregătește să crească tarifele pe bunurile de energie verde și pe vehiculele electrice importate din China, potrivit unor surse familiare cu problema. Tarifele mai mari vor afecta și importurile de minereuri critice, bunurile solare și bateriile din China, scrie Wall Street Journal.

Această decizie vine după o revizuire de un an a tarifelor impuse de Administrația Trump asupra unor bunuri chinezești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari.

Oficialii americani se concentrează, în special, pe vehiculele electrice și se așteaptă să crească tarifele acestora la aproximativ 100%, față de nivelul actual de 25%. Administrația Biden plănuiește să introducă și un tarif suplimentar de 2,5% la toate autovehiculele importate în SUA.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE STĂ ÎN CARTIERUL JUSTIȚIEI
CE ESTE GHOSTING-UL

Tariful actual de 25% pentru vehiculele electrice chinezești a împiedicat intrarea eficientă pe piața americană a acestor modele, care sunt adesea mai ieftine decât cele occidentale. Cu toate acestea, oficialii din Administrația Biden și alți actori din industrie sunt îngrijorați că aceste măsuri ar putea să nu fie suficiente, dată fiind amploarea producției chinezești.

Opiniile în cadrul Administrației Biden sunt împărțite în ceea ce privește ajustarea tarifelor impuse de Trump. Unii consilieri economici susțin creșterea acestora, în timp ce alții, inclusiv secretarul Trezoreriei Janet Yellen, susțin reducerea lor pentru bunurile de consum și concentrarea pe sectoarele strategice. China a demonstrat un interes crescut în exporturile de bunuri pentru energie regenerabilă, ceea ce a stârnit îngrijorare la Washington, unde oficialii caută să protejeze industria americană.

Bloomberg a relatat anterior că administrația intenționează să anunțe aceste tarife mai mari în săptămânile următoare, deși există posibilitatea ca momentul anunțului să se schimbe. Un purtător de cuvânt de la Casa Albă nu a făcut nicio declarație în acest sens.

În timp ce oficialii chinezi au condamnat planurile Administrației Biden într-o conferință de presă, declarând că tarifele perturbă comerțul dintre cele două țări, Președintele Biden este sub presiune. În încercarea de a câștiga sprijinul statelor cheie precum Pennsylvania și Michigan, Biden a promis să protejeze industria și muncitorii americani de concurența străină, inclusiv prin creșterea tarifelor la unele importuri din China.

Aceste decizii comerciale pun presiune suplimentară asupra relațiilor SUA-China, care au fost deja tensionate în ultimii ani din cauza diferitelor probleme, cum ar fi Taiwanul și Ucraina. În timp ce China își consolidează producția de energie curată, oficialii americani sunt preocupați de impactul acesteia asupra propriei industrii și încearcă să reducă dependența de importurile din China.

Cu toate acestea, interzicerea vehiculelor electrice accesibile de pe piața americană poate submina obiectivul Administrației Biden de a reduce emisiile de carbon și de a atenua efectele schimbărilor climatice. SUA investesc masiv în industria lor de energie curată, dar există o dorință de a reduce dependența de China în acest domeniu.

Citește și