• Prețul bitcoin a urcat joi la cel mai ridicat nivel din ultimele treisprezece luni.
  • Toate criptomonedele majore au crescut la unison, în special Ethereum și unitatea sa, Ether, care a câștigat peste 6% în câteva minute.
  • Timp de mai mulți ani, SEC a susținut că anumite monede digitale sunt titluri financiare și că, prin urmare, fac obiectul supravegherii sale ca produse de investiții.

Cea mai mare monedă digitală din lume, cu o capitalizare globală de peste 600 de miliarde de dolari, a urcat joi la 31.818 dolari, prima dată când acest lucru s-a întâmplat de la începutul lunii iunie 2022. Prețul bitcoin a urcat joi la cel mai ridicat nivel din ultimele treisprezece luni, în urma publicării unei decizii împotriva autorității americane de reglementare a pieței, SEC, pe care unii o consideră un precedent în favoarea criptomonedelor. Toate criptomonedele majore au crescut la unison, în special Ethereum și unitatea sa, Ether, care a câștigat peste 6% în câteva minute, relatează BFMTV.

Joi, un judecător federal din Manhattan a respins parțial procesul intentat de SEC împotriva creatorilor criptomonedei XRP, Ripple Labs, care au fost acuzați că și-au comercializat moneda fără să o înregistreze în prealabil la autoritatea de reglementare de pe Wall Street.

Timp de mai mulți ani, SEC a susținut că anumite monede digitale, printre care și bitcoin, sunt titluri financiare, precum acțiunile sau obligațiunile, și că, prin urmare, fac obiectul supravegherii sale ca produse de investiții, un punct de vedere care este puternic contestat.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
KULEBA PREZINTĂ SPEAKER CU A.I.
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
HONEYHLINE ÎNCEPE LUPTA PENTRU EMBRIONI
BUCUREȘTI E CEA MAI IEFTINĂ CAPITALĂ EUROPEANĂ

Camuflaj pentru SEC

Magistratul Analisa Torres a decis că acest argument nu poate fi susținut pentru investitorii de retail care au cumpărat XRP, deși a fost de acord cu SEC în ceea ce privește investitorii instituționali.

Această hotărâre este o palmă pentru SEC, care a schimbat direcția în ultimele luni și a acționat în instanță cea mai mare platformă de schimb de criptomonede din lume, Binance, și principalul jucător din SUA, Coinbase. Din 2020, o duzină de participanți din industrie au fost vizați de autoritatea de reglementare, care este hotărâtă să facă curățenie în ceea ce președintele său, Gary Gensler, descrie drept „vestul sălbatic”.

Criticii lui Gensler, printre care se numără membri ai Congresului, îl acuză pe acesta că încearcă să impună un cadru de reglementare vechi și inadecvat unei noi tehnologii.

Decizia de joi a impulsionat întregul sector al criptomonedelor și al blockchain, tehnologia pe care sunt construite monedele digitale. Coinbase a câștigat 24,49% pe parcursul ședinței pe Wall Street, în timp ce Block, specialistul în plăți online, foarte activ în blockchain, a câștigat 6,99%.

Citește și: