• Aproximativ o treime din creditele ipotecare acordate în 2023 au dobândă fixă.
  • Doar 7% din creditele ipotecare au dobândă fixă pe toată durata contractului.
  • Creșterea dobânzilor a determinat băncile să ofere mai multe opțiuni.
  • Peste 70% din creditele de consum au dobândă fixă.
  • Dobânzile fixe la creditele de consum sunt semnificativ mai populare decât la cele ipotecare.

Aproximativ o treime (33%) din creditele ipotecare acordate în 2023 au dobândă fixă – conform Ziarului Financiar. Asta în timp ce aproape 70% din ipotecare au dobândă variabilă de la acordare până la scadenţă.

După ce au crescut dobânzile în ultimii doi ani de zile, normal că lumea s-a îndreptat spre dobânzi fixe. Băncile au venit cu produse cu dobânzi fixe. Acum patru sau cinci ani de zile, când dobânzile erau foarte jos, era foarte greu pentru un client să accepte o dobândă fixă, care era mai mare decât dobânda variabilă. Nimeni nu avea orizontul că peste doi-trei ani, dobânzile vor crește exponențial.

Aproximativ o treime din creditele ipotecare au ajuns anul trecut să figureze cu dobândă fixă pe diferite perioade, în condiţiile în care băncile au încercat să revigoreze piaţa creditării ipotecare lovită de creşterea dobânzilor lansând oferte cu dobânzi fixe. Comparativ, la creditele de consum, peste 70% au dobânda fixă, conform datelor BNR aferente anului 2023.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
MEDVEDEV AMENINȚĂ SUA
CUM S-AU DESCURCAT ELEVII LA MATE?
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI

Detaliind situaţia la creditele ipotecare cu dobânda fixă vedem că un procent de 17% au dobânda fixă între 1-5 ani, 7% între 5-10 ani şi tot 7% au dobânda fixă de la acor­dare şi până la scadenţă, în timp ce doar 1% sunt cu dobânda fixă pe 1 an sau mai puţin, con­form datelor BNR din cea mai re­centă ediţie a Raportului asupra stabilităţii finan­ciare.

Citește și