• În Bucureşti, salariile au trecut de 5.500 de lei în ianuarie 2023.
  • În Cluj, salariile se apropie de 5.200 de lei.
  • Salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.254 de lei în ianuarie 2023.

Orașele Bucureşti şi Cluj rămân liderii în clasamentul judeţelor cu cele mai mari salarii, dar creşterile salariale cele mai mari s-au înregistrat în Timiş şi Sibiu, scrie Mediafax.

Astfel, în Bucureşti, salariile au trecut de 5.500 de lei în ianuarie 2023, în creştere cu 685 de lei de la an la an, iar în Cluj salariile se apropie de 5.200 de lei, cu 729 de lei mai mari faţă de aceeaşi lună din anul 2022, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar.

Deşi oferă cele mai mari salarii, nu Bucureştiul şi Clujul au crescut cel mai mult de la an la an, ci salariile din Sibiu şi Timiş. Astfel, salariul mediu net din Timiş a ajuns la peste 4.600 de lei, în creştere cu 730 de lei, iar cel din Sibiu a crescut cu 735 de lei, până la aproape 4.500 de lei.

Recomandări

PRIETEN, ÎNAINTE DE ORICE
YAEL CÂȘTIGĂ A.N.
SABRINA CARPENTER CÂNTĂ ÎN EUROPA
BYE, BYE, BIDEN?
TERREL DAVIDS E ARESTAT PE NEDREPT
COMUNITATEA POLITICĂ EUROPEANĂ SUSȚINE UCRAINA

„Aceste judeţe au fost şi rămân în continuare în fruntea clasamentului la capitolul salarii mari datorită faptului că au o dezvoltare economică atractivă, multe companii mari şi medii care aleg să-şi înceapă activitatea în aceste judeţe să se dezvolte, creând din ce în ce mai multe locuri de muncă şi, implicit, crescând salariile pentru a avea de unde să-şi procure angajaţi specializaţi. Ca atare, creşterile salariale înregistrate în Sibiu şi Timiş sunt mai mari decât cele din Bucureşti şi Cluj pentru a putea atrage în continuare angajaţi valoroşi”, a spus pentru ZF Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

În plus, ea spune că aceste judeţe sunt şi poziţionate propice, aproape de autostradă, cu aeroport, dar şi cu infrastructură bună şi centre universitare şi sunt intens căutate de către investitori şi implicit există mai multe companii care au nevoie de noi angajaţi.

„Ba mai mult, în unele judeţe menţionate mai sus există o lipsă a forţei de muncă, iar angajatorii îi găsesc destul de greu mai ales că pentru anumite roluri ar trebui să relocheze angajaţi, nefiind posibilă telemunca şi atunci oferă salarii mai mari pentru a-i atrage”.

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.254 de lei în ianuarie 2023, în creştere cu 555 de lei faţă de aceeaşi lună din anul precedent. Un număr de 37 de judeţe nu a reuşit să depăşească această valoare, iar în 36 dintre judeţe salariul mediu net nu a ajuns la 4.000 de lei net pe lună.

Sorina Faier este de părere că printre motivele pentru care în aceste judeţe angajaţii câştigă mai puţin decât salariul mediu net pe economie sunt şi nivelul scăzut al educaţiei, precum şi lipsa companiilor mari şi a investiţiilor care să crească nivelul de trai.

„Salariile sunt mai mici în aceste judeţe din cauza nivelului educaţional scăzut, lipsa companiilor mari, a investiţiilor noi şi a lipsei comunicării pentru a atrage fonduri europene care ar duce la investiţii noi, locuri de muncă şi salarii bune. Majoritatea companiilor din aceste zone nu au putut face faţă inflaţiei şi nu au putut creşte salariile în raport cu aceasta, ceea ce a dus şi la nivelul de trai scăzut al angajaţilor”, a explicat ea.

Citește și