• Piețele europene au scăzut, pe fondul tensiunilor în creștere dintre SUA și China.
  • Veștile geopolitice s-au adăugat unui context incert pentru piețe, în condițiile în care sezonul semestrial al rezultatelor corporative se apropie de sfârșit.
  • Înăsprirea politicilor monetare de către băncile centrale este, de asemenea, analizată.

Piețele europene au încheiat în scădere, Parisul pierzând 0,42%, Frankfurt 0,23% și Milano 0,35%. Doar Londra a rămas în echilibru, cu -0,06%, scrie Reuters.

În SUA, Wall Street a avut o evoluție mixtă. După o deschidere pe roșu, Dow Jones a pierdut 0,46%, dar Nasdaq a câștigat 0,27% în jurul orei 16:00 GMT. S&P500 s-a tranzacționat într-un ritm constant, cu 0,02%.

Mișcarea descendentă a fost inițiată în cursul dimineții de bursele asiatice, care au scăzut brusc în fața posibilei vizite a șefului Congresului american.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Pe tot parcursul zilei, ochii piețelor au rămas ațintiți asupra lui Pelosi. La scurt timp după sosirea sa, Pelosi a insistat că SUA ,,sprijină necondiționat” Taiwanul, în timp ce Beijingul, care revendică proprietatea asupra teritoriului, a calificat atitudinea sa drept ,,extrem de periculoasă„.

Scădere tehnică sau reală

,,Orice perturbare a comerțului din Taiwan ca urmare a acestor tensiuni ar putea exacerba dificultățile deja resimțite în lanțurile de aprovizionare globale„, în special în domeniul semiconductorilor, din care Taiwanul este un exportator important, a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Veștile geopolitice s-au adăugat unui context incert pentru piețe, în condițiile în care sezonul semestrial al rezultatelor corporative se apropie de sfârșit, iar investitorii își îndreaptă din nou atenția către indicatorii macroeconomici lipsiți de strălucire.

,,Economia americană încetinește și încercăm să vedem dacă recesiunea va fi doar tehnică sau dacă va fi o recesiune reală„, a comentat Alexandre Baradez, analist la IG France.

Înăsprirea politicilor monetare de către băncile centrale este, de asemenea, analizată. Banca Centrală australiană a majorat marți rata dobânzii de politică monetară cu o jumătate de punct procentual.