- Indicele din acest an a fost realizat de Observatorul orașelor inteligente al Centrului pentru competitivitate mondială IMD.
- Raportul clasifică 142 de orașe inteligente din întreaga lume pe baza datelor analizate de cercetători.
- Situată pe locul al treilea în clasament și unul dintre puținele orașe non-europene sau asiatice din top 20, capitala Australiei a obținut rezultate deosebit de bune.
Orașele inteligente din Europa și Asia câștigă teren la nivel global, în timp ce orașele din America de Nord au coborât în clasament. Dintre primele 10 orașe inteligente de pe listă, șapte se află în Europa.
Indicele din acest an a fost realizat de Observatorul orașelor inteligente al Centrului pentru competitivitate mondială IMD, în colaborare cu Organizația mondială a orașelor inteligente și durabile (WeGO), cu sediul în Seul, Coreea de Sud.
Raportul clasifică 142 de orașe inteligente din întreaga lume pe baza datelor analizate de cercetători, precum și a răspunsurilor la sondaje ale 120 de locuitori din fiecare oraș. Studiul surprinde o imagine de ansamblu a modului în care infrastructura și tehnologia disponibile într-un oraș influențează performanța acestuia și calitatea vieții locuitorilor săi.
Canberra, Australia
Situată pe locul al treilea în clasament și unul dintre puținele orașe non-europene sau asiatice din top 20, capitala Australiei a obținut rezultate deosebit de bune pentru poluarea redusă a aerului, numărul de spații verzi și sentimentul ridicat de incluziune în rândul cetățenilor aparținând minorităților. Acest lucru nu îi surprinde pe Bryden și David Campbell, cofondatori ai Brand Rebellion, o firmă de consultanță în domeniul mărcii și forței de muncă cu sediul în Canberra.
„Ceea ce iese cu adevărat în evidență este sentimentul puternic de comunitate”, a declarat Bryden. „Există o legătură autentică și o dorință de a-i ajuta și sprijini pe ceilalți, ceea ce îl face un loc cald și primitor pe care să îl numești acasă.”
Singapore
Situat pe locul al cincilea în indicele din acest an, Singapore a urcat două locuri în clasament datorită scorurilor ridicate în materie de siguranță, conectivității ridicate care facilitează școlarizarea și monitorizarea traficului, precum și raportării online și procesării documentelor care permite o abordare fără probleme a birocrației guvernamentale.
„Sistemul de transport public din Singapore este mult îmbunătățit prin utilizarea strategică a datelor deschise și a tehnologiilor de plată fără contact”, a declarat Firdaus Syazwani, rezident de lungă durată și fondator al resursei de finanțe personale Dollar Bureau. „Împreună, acest lucru eficientizează călătoriile și le face extrem de convenabile atât pentru rezidenți, cât și pentru vizitatori”.
Londra, Regatul Unit
Aflată pe locul opt în clasament, Londra continuă să se claseze bine pentru ușurința cu care oferă servicii online.
„Cu un transport excelent, atât cu metroul, cât și cu autobuzele, bărcile și programele de călătorie activă, cum ar fi bicicletele și scuterele, Londra este un loc distractiv, cu multe lucruri care se întâmplă în fiecare zi a săptămânii, inclusiv restaurante, pub-uri, viață de noapte, concerte și multe altele”, a declarat Emma Orr de la Winning Business UK Ltd.
În ultimii ani, Orr a urmărit cum orașul și-a asumat angajamente profunde în ceea ce privește sustenabilitatea continuă. „Există, de asemenea, o creștere a rețelelor inteligente, a energiei regenerabile în tot orașul, atât în ceea ce privește proiectarea clădirilor, cât și recoltarea de energie”, a spus ea. „Londra s-a angajat să devină un „oraș curat” atât în ceea ce privește infrastructura EV, cât și în ceea ce privește angajamentul față de spațiile verzi și planurile de deplasare activă [pe jos și cu bicicleta].