Câți IT-işti au plecat să lucreze în străinătate în ultimii 20 de ani

programator

programator

România are un deficit de personal în tehnologie de 15.000 de oameni anual, conform rezultatelor unui studiu realizat de platforma Loginro, comunitatea specialiştilor de tech.

Aproximativ 37.000 de IT-işti au plecat să lucreze în străinătate în ultimii 20 de ani, arată studiul Loginro.

„Un sondaj pe care l-am făcut în 2020 arată că 25% dintre IT-ştii români din străinătate vor să se întoarcă în România, iar 29% au spus că ar lua în considerare să se întoarcă în România. Cei mai mulţi vor să vină din motive familiale, de dor de casă şi de prieteni. Iar aşteptările lor salariale sunt adaptate costului vieţii de aici“, a spus Ana Giurcă, managing partner la platforma Loginro, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Spre exemplu, Elveţia este una dintre ţările care plătesc cel mai bine la nivel european, însă sunt români cu experienţă şi de 20 de ani care se întorc în ţară şi se adaptează la nivelul salarial, acceptând şi 4.000 de euro pe o poziţie managerială.

Statele Unite ale Americii şi Canada sunt ţările de destinaţie pentru specialiştii români din IT, urmate de Marea Britanie, Franţa, Spania, Germania şi chiar de ţări din Oceania şi din Orientul Mijlociu.

Citește și România nu are profesori care să-i pregătească pe tineri pentru domeniul care finanțează 6 la sută din produsul intern brut – specialiști în IT

Exit mobile version