• Cota de TVA majorată la 9% va atrage un cost suplimentar de 4.800 de euro, plus taxe notariale calculate la valoarea totală de achiziție.
  • Prețul locuințelor din România a înregistrat deja o creștere de 12% în mai puțin de doi ani.
  • Cererea și oferta s-au diminuat substanțial în primul trimestru din acest an cu o scădere de 25%.

Modificările Fiscale referitoare la TVA la achiziția apartamentelor, dar și a impozitelor pe tranzacții care se vor aplica de la începutul anului 2024 au stârnit reacții pe piața imobiliară.

„Afectate vor fi familiile cu venituri medii și submedii, afectați vor fi tinerii care nu își vor mai putea permite să își achiziționeze o locuință. Dacă ne uităm la piața imobiliară, putem observa că avem o descrește a tranzacțiilor, undeva la 22%. Acest lucru a venit pe fondul creșterii a costului de finanțare pentru clientul final. Orice dezvoltator, când vinde o locuință, spune că prețul este unul, plus TVA legal. Vă dați seama că o creștere de 4% va trebui să fie suportată de către clientul final, dar lumea trebuie să se gândească că nu există doar această creștere pentru că odată ce prețul se majorează, se vor majora prețurile notariale, costul cu ipoteca”, a spus Antoanela Comșa, Președinte Gran Via România, la Aleph News.

Măsurile ar putea duce la scumpirea apartamentelor, dar și la o creștere a costurilor pentru consumatorul final.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Acea taxă pe proprietatea va fi reflectată în costul de chirie, pe care oricum îl vedem majorat în ultimul an cu 10-15%, tocmai pe fondul scăderii numărului de tranzacții în ceea ce privește achiziția de imobile. Nevoia de locuire există, trăim în cele mai aglomerate case din Europa, și atunci, existând o nevoie de locuire, dar o accesibilitate din ce în ce mai redusă, acest lucru pune presiune și pe chirii”, a explicat Antoanela Comșa, Președinte Gran Via România, la Aleph News.

Citește și