• Tipologii toxice: liderul micromanager, liderul carismatic, narcisist, sceptic sau liderul machiavelic.
  • Aceşti lideri te vor face să te simţi anxios, infantil, lipsit de valoare, dependent, frustrat, exploatat sau manipulat.
  • Un astfel de şef îşi face rău lui însuşi, putând ajunge, din nevoia de control suprem, chiar la burnout.

Probabil că ţi s-a întâmplat şi ţie, măcar o dată în viaţă, să ai un şef toxic. Îl recunoşti din stările pe care ţi le creează ţie, ca angajat: anxietate, frică, neîncredere în sine, frustrare sau chiar dependenţă.

Intenţia unor astfel de lideri este în esenţă una bună, dar exprimată defectuos, spune Mădălina Bălan, Consultant în Resurse Umane.

De asemenea, şi un astfel de şef îşi face rău lui însuşi, putând ajunge, din nevoia de control suprem, chiar la burnout.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Liderul micromanager, seful care simte nevoia să controleze absolut tot, să ţină sub control.

Narcisiştii, de exemplu, o altă tipologie des întâlnită în zona de leadership, cei cu un ego umflat, cei cu o siguranţă de sine foarte mare, dar în acelaşi timp carismatici, seductivi în raport cu ceilalţi.

Sunt oameni care foarte greu acceptă feedbackuri, inputuri, învaţă greu din greşeli, sunt extrem de dominanţi.

Cel care fentează regulile este liderul machiavelic.

De la liderul politician, care foloseşte arta cuvântului şi seducţia, influenţă până la manipulare, până la liderul care consideră că regulile sunt făcute pentru alţii nu pentru el, care ia shortcut-urile ca şi regulă”, explică Mădălina Bălan, Consultant Resurse Umane.