• Ceapa este acum un produs de lux în Filipine.
  • Prețul cepei a crescut vertiginos până la 12,80 dolari pe kilogram în decembrie, de trei ori mai mult decât cel al puiului.
  • Autoritățile locale au confiscat ceapă de contrabandă în valoare de 9-11 milioane de dolari în 2022.

Ceapa este acum atât de scumpă în Filipine, încât oamenii încearcă să o introducă ilegal în țară. Ceapa cultivată pe plan local costă în prezent de până la trei ori mai mult decât puiul. Potrivit Departamentului de Agricultură al țării, pe 9 ianuarie, ceapa se vindea cu 600 de pesos, sau 11 dolari, pe kilogram. Puiul putea fi cumpărat cu 4 dolari pe kilogram.

Și nici măcar nu este un record istoric: în decembrie, prețul cepei a urcat la peste 12,80 dolari pe kilogram în piețele din Manila, potrivit The Straits Times. Comparați acest lucru cu jumătatea anului 2021, moment în care ceapa putea fi cumpărată cu 1,90 dolari pe kilogram. Având în vedere costurile masive, oamenii iau măsuri extreme pentru a pune mâna pe ceapă. Autoritățile locale au confiscat în 2022 ceapă de contrabandă în valoare de 9 până la 11 milioane de dolari, potrivit The Guardian. Rezervele de ceapă au fost găsite ascunse în cutii de haine și obiecte de uz casnic.

În ianuarie, 10 membri ai echipajului care lucrau pentru Philippine Airlines au fost acuzați că au introdus în țară ceapă și fructe de contrabandă în valoare de aproximativ 40 de kilograme. Membrii echipajului – care călătoreau cu două zboruri separate din Orientul Mijlociu – au fost prinși în timpul unui control al bagajelor la Aeroportul Internațional Ninoy Aquino, potrivit The Philippine Star. Angajații companiei aeriene ar putea acum să fie acuzați penal pentru că nu au declarat produsele, a declarat un purtător de cuvânt al biroului vamal al țării pentru The Philippine Star.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ceapa devine un produs de lux în Filipine din cauza recoltelor proaste

Experții spun că majorarea prețului la ceapă se datorează unui val de vreme rea în țară. Filipine a fost lovită de o serie de taifunuri și furtuni tropicale în 2022, care au afectat recolte în valoare de zeci de miliarde de pesos.

Încă din august, Ministerul Agriculturii prognozase o potențială penurie a culturii de rădăcinoase. Câteva luni mai târziu, Filipine a fost lovită de două furtuni puternice care au provocat pagube substanțiale culturilor”, a declarat pentru BBC Nicholas Mapa, economist senior la ING Bank.

Restaurantele și tarabele cu mâncare stradală din țară se luptă, de asemenea, cu creșterea prețurilor. Rizalda Maunes, proprietara unei pizzerii din Cebu City, a declarat pentru BBC că a redus utilizarea acestui ingredient de bază în mâncarea sa.

Obișnuiam să cumpărăm între trei și patru kilograme de ceapă pe zi. Acum cumpărăm o jumătate de kilogram, care este tot ce ne permitem”, a spus Maunes.

Inflația din Filipine a atins în 2022 un maxim al ultimilor 14 ani, potrivit BBC. Pe 6 decembrie, autoritatea națională pentru economie și dezvoltare a țării a declarat că va pune în aplicare subvenții și reduceri pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la bunurile esențiale”. Dar s-ar putea să apară un răgaz. În ianuarie, președintele țării, Ferdinand Marcos Jr. a aprobat importul a peste 21.000 de tone de ceapă pentru a încerca să reducă prețurile. Aceste importuri ar putea stabiliza prețul recoltei, a declarat economistul Mapa.

Cu toate acestea, momentul ar putea fi nefericit, deoarece coincide cu sezonul de recoltare din februarie pentru ceapa produsă local”, a spus Mapa. Prețurile ar putea de fapt să scadă dramatic odată ce atât recolta, cât și importurile ajung pe piață aproape simultan”.