• În trecut, abatoarele din Germania nici măcar nu asigurau transportul muncitorilor.
  • Angajaţii care solicitau o mărire de salariu erau refuzaţi.
  • Turele de noapte începeau de la 19:30 seara şi se terminau la 6:00 dimineaţa.

Aproximativ 700 de mii de români lucrează în Germania, iar o parte dintre aceştia sunt măcelari în abatoarele de acolo. Sub protecţia anonimatului, ei îţi spun prin ce condiţii trec şi cât de greu le-a fost să se adapteze. Salariile erau mici, în timp ce orele de muncă erau multe. Cu timpul au crescut doar pretențiile șefilor, nu și veniturile.

„Programul de lucru era şi de 12 ore. Presiunea era destul de mare. Ţipau la noi, voiau producţie mai mare, banii începuseră să scadă. Îţi promitea că îţi măreşte şi nu îţi mărea. Să ne amăgească, deci pur şi simplu hai că o să fie bine, luna care vine o să vezi”, a mărturisit Traian, fost angajat în abator.

„Condiţiile erau foarte grele”

Anual, aproximativ 60.000 de români pleacă la muncă în Germania. Ca să-ți faci o idee ce înseamnă asta, îți spun că atâția oameni locuiesc în Giurgiu, Deva sau Hunedoara. Dar drumul spre Germania nu era ușor. Primeai job-ul, iar apoi te descurcai.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Condiţiile erau foarte grele pentru că era munca care era. Fiecare cum venea îşi plătea transportul, se descurca cu ce ajungea. A fost o perioadă când au plătit biletele de avion”, a recunoscut Ingrid, angajat în abator.