Ciocolata este amenințată de schimbările climatice. Ce metodă au găsit fermierii pentru a proteja culturile de cacao

Mai multe sortimente de ciocolată

Ciocolata este amenințată de schimbările climatice – dar cea mai populară gustare din lume poate fi salvată. Fermierii din Ghana testează un program de „agrosilvicultură” pentru a proteja culturile de cacao de încălzirea globală.

Având în vedere că, în unele zone, producția a scăzut la mai mult de jumătate, aceștia se confruntă cu o amenințare la adresa mijloacelor lor de viață și, pentru iubitorii de ciocolată, la adresa mărcilor lor preferate.

Pentru a contracara această situație, proiectul Sankofa din regiunea Ahafo din Ghana presupune plantarea de puieți de cacao printre pomi fructiferi și alte culturi pentru a crea un microclimat sănătos.

Prin trecerea de la o monocultură dependentă de substanțe chimice la o abordare mai tradițională, cultivatorii de cacao vor fi mai în măsură să facă față riscului crescut de căldură toridă, secetă, dăunători și ploi neregulate.

Unul dintre primii fermieri care s-au înscris la acest proiect, John Kwabena Narh, a declarat: „Când am început, oamenii au crezut că sunt nebun pentru că am adoptat această abordare, dar acum vor să se alăture”.

Și Sadick Kwaku Abanga și-a văzut vecina, Lucy Twenewaa, transformând o bucată de pământ „îngrozitoare și înecată în apă” într-o „fermă foarte frumoasă”. Acum, el a reușit să transforme un petic de deal stâncos și însorit într-o parcelă agroforestieră dinamică. Înaintea summitului Cop27 al ONU privind clima, care va avea loc săptămâna viitoare în Egipt, militanții Fairtrade au avertizat că fermierii au nevoie de sprijin.

Exit mobile version