• Așa-numitul acord al Mării Negre, semnat în iulie de ONU, Ucraina, Rusia și Turcia, a permis exportul a peste 9 milioane de tone de cereale ucrainene.
  • Moscova s-a plâns de faptul că nu își poate vinde îngrășămintele din cauza sancțiunilor occidentale.
  • Antony Blinken a prezis că o decizie a Moscovei de a renunța la acordul privind cerealele.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut vineri „tuturor părților” să „depună toate eforturile” pentru a prelungi acordul privind exporturile de cereale ucrainene, inclusiv pentru a facilita transporturile de cereale rusești, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Așa-numitul acord al Mării Negre, semnat în iulie de ONU, Ucraina, Rusia și Turcia, a permis exportul a peste 9 milioane de tone de cereale ucrainene, atenuând criza alimentară globală cauzată de război, deși incertitudinea privind durata acordului a dus deja la creșterea prețurilor.

Confuzia provine din declarațiile rușilor care au criticat incapacitatea lor de a-și exporta propriile cereale și îngrășăminte ca parte a unui al doilea acord. Acordul inițial a fost stabilit să dureze 120 de zile, cu opțiunea de reînnoire la 19 noiembrie „dacă nicio parte nu se opune”, a precizat vineri purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stephane Dujarric.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

„Îndemnăm toate părțile să depună toate eforturile pentru a reînnoi Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră și să pună în aplicare ambele acorduri la maxim, inclusiv eliminarea rapidă a oricăror impedimente rămase în calea exportului de cereale și îngrășăminte rusești”, a declarat el într-o declarație.

„Nu subestimăm provocările, dar știm că acestea pot fi depășite”, a mai spus el. „Guvernele, companiile de transport maritim, comercianții de cereale și îngrășăminte și fermierii din întreaga lume caută acum claritate în ceea ce privește viitorul”, a adăugat declarația.

Moscova s-a plâns de faptul că nu își poate vinde îngrășămintele din cauza sancțiunilor occidentale. Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat joi reporterilor că exporturile rusești trebuie să fie permise înainte ca Moscova să se angajeze la o prelungire a acordului.

„Spun deja de mult timp (că) obstacolele rămân aceleași”, a spus el. La începutul acestei săptămâni, secretarul de stat american Antony Blinken a prezis că o decizie a Moscovei de a renunța la acordul privind cerealele va fi întâmpinată cu „mare furie” de țările din întreaga lume.