Volodimir Zelenski acuză Rusia că „întârzie în mod deliberat” exportul de cereale din Ucraina

volodimir_zelenski sursă foto - Captură video
  • Zelenski a acuzat Rusia că întârzie „în mod deliberat” trecerea navelor încărcate cu cereale ucrainene, o aprovizionare vitală pentru multe ţări din Africa şi Asia.
  • Rusia şi Ucraina au convenit în iulie să reia exporturile de cereale ucrainene, oprite de la începutul războiului, după un acord mediat de ONU şi Turcia.
  • Rusia a criticat ulterior acordul, afirmând că propriile exporturi au fost îngreunate de sancţiuni.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia că întârzie „în mod deliberat” trecerea navelor încărcate cu cereale ucrainene, o aprovizionare vitală pentru multe ţări din Africa şi Asia, potrivit BARRON’S.

Peste 150 de nave aşteaptă pentru a îndeplini obligaţiile contractuale de aprovizionare cu produsele noastre agricole. Aceasta este o coadă de aşteptare artificială, care a apărut doar pentru că Rusia întârzie în mod deliberat trecerea navelor” , a declarat Zelenski într-un mesaj video.

Potrivit preşedintelui ucrainean, China, Egiptul, Bangladesh-ul, Indonezia, Irakul, Libanul sau ţările din Maghreb se află printre statele afectate de aceste întârzieri care afectează „aproximativ trei milioane de tone de alimente” .

Rusia şi Ucraina au convenit în iulie să reia exporturile de cereale ucrainene, oprite de la începutul războiului, după un acord mediat de ONU şi Turcia.

Rusia a criticat ulterior acordul, afirmând că propriile exporturi au fost îngreunate de sancţiuni.