• Ciocolata este amenințată de schimbările climatice – dar cea mai populară gustare din lume poate fi salvată.
  • Fermierii din Ghana testează un program de agrosilvicultură” pentru a proteja culturile de cacao de încălzirea globală.
  • Având în vedere că, în unele zone, producția a scăzut la mai mult de jumătate, aceștia se confruntă cu o amenințare la adresa mijloacelor lor de viață și, pentru iubitorii de ciocolată, la adresa mărcilor lor preferate.

Ciocolata este amenințată de schimbările climatice – dar cea mai populară gustare din lume poate fi salvată. Fermierii din Ghana testează un program de „agrosilvicultură” pentru a proteja culturile de cacao de încălzirea globală.

Având în vedere că, în unele zone, producția a scăzut la mai mult de jumătate, aceștia se confruntă cu o amenințare la adresa mijloacelor lor de viață și, pentru iubitorii de ciocolată, la adresa mărcilor lor preferate.

Pentru a contracara această situație, proiectul Sankofa din regiunea Ahafo din Ghana presupune plantarea de puieți de cacao printre pomi fructiferi și alte culturi pentru a crea un microclimat sănătos.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Prin trecerea de la o monocultură dependentă de substanțe chimice la o abordare mai tradițională, cultivatorii de cacao vor fi mai în măsură să facă față riscului crescut de căldură toridă, secetă, dăunători și ploi neregulate.

Unul dintre primii fermieri care s-au înscris la acest proiect, John Kwabena Narh, a declarat: „Când am început, oamenii au crezut că sunt nebun pentru că am adoptat această abordare, dar acum vor să se alăture”.

Și Sadick Kwaku Abanga și-a văzut vecina, Lucy Twenewaa, transformând o bucată de pământ „îngrozitoare și înecată în apă” într-o „fermă foarte frumoasă”. Acum, el a reușit să transforme un petic de deal stâncos și însorit într-o parcelă agroforestieră dinamică. Înaintea summitului Cop27 al ONU privind clima, care va avea loc săptămâna viitoare în Egipt, militanții Fairtrade au avertizat că fermierii au nevoie de sprijin.