• Clădirile de birouri ale corporațiilor din București au rămas mai mult goale
  • Afacerile cu cafenele și restaurante din jur merg în pierdere
  • Unii angajați își doresc să revină la birou pentru un program hibrid de muncă

E o zi de lucru obișnuită. Anul trecut, pe vremea asta, zona de nord a Capitalei era împânzită de corporatiștii care mergeau țintă spre birou.
Nu înainte însă să-și ia un cappuccino de la colț. Acum, încă se simte mirosul de cafea proaspătă și de covrigi calzi. Doar aglomerația lipsește.

Radu Manu are 27 de ani. S-a angajat la o casă de insolvență din nordul Capitalei pe 17 februarie 2020. A apucat să meargă o lună la birou.
După, a lucrat remote. Îi e dor să meargă din nou la sediu, dar speră la un program de lucru hibrid în 2021.

Radu Manu, angajat: „Am lucrat de acasă. A fost destul de challenging pentru mine pentru că a trebuit să învăț chestii, nu neapărat singur, dar nu era nimeni mereu acolo lângă mine să m-ajute.”

Micile businessuri din jurul clădirilor de birouri sunt în continuă pierdere. Traian este bucătar și spune că înainte de pandemie cu greu pleca de la muncă la ora 19:00. Acum la 15:00 e deja în drum spre casă.

Traian Olaru, bucătar: „Înainte aveam în jur de 180 – 200 de clienți, acum avem în jur de 20 – 25. În zile foarte bune 30. Vânzările au scăzut în jur de 60 – 70%. Niciun semn că vine cineva la muncă. Toată lumea lucrează de acasă. Prețurile au scăzut.”

În 30 de ani de capitalism, în București s-au construit clădiri de birouri pe o suprafață totală de 3 milioane de metri pătrați. În ele lucrează, conform specialiștilor, cam 300.000 de oameni.

Sebastian Dragomir, Partner and Head of Office Advisory la Colliers International: „Dacă vorbim strict de numărul celor care vin la birou, estimăm că undeva între 15-20% dintre angajați, în unele cazuri mai mult, pentru că unele companii și-au stabilit un program pentru cei care-și doresc să vină la birou în perioada pandemică.

Cred că va fi un model hibrid, dar nu ar trebui să ne fie teamă. Chiriile nu au scăzut în toată această perioadă și cred că a crescut mai mult flexibilitatea dezvoltatorilor și a unor proprietari în a oferi pachete de gratuități și în unele cazuri, chiar și perioadă mai scurtă de contract.”

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU