• Coreea de Nord a finalizat construcţia unui zgârie-nori rezidenţial de 80 de etaje, completat cu penthouse-uri, în capitala Phenian.
  • Doar unii dintre cei mai puţin norocoşi din ţară aleg să locuiască la ultimele etaje ale zgârie-norilor din ţară.
  • Mulţi nord-coreeni au probleme cu etajele superioare ale acestor apartamente din cauza lipsei de lifturi funcţionale, a problemelor electrice, a alimentării minime cu apă şi a siguranţei şi calităţii generale slabe, potrivit Reuters.

Coreea de Nord a finalizat construcţia unui zgârie-nori rezidenţial de 80 de etaje, completat cu penthouse-uri, în capitala Phenian, dar se pare că doar unii dintre cei mai puţin norocoşi din ţară aleg să locuiască la ultimele etaje ale zgârie-norilor din ţară.

„În Coreea de Nord, cei săraci locuiesc în penthouse-uri mai degrabă decât cei bogaţi, deoarece lifturile nu funcţionează de multe ori cum trebuie şi nu pot pompa apa din cauza presiunii scăzute”, a declarat pentru Reuters Jung Si-woo, un dezertor nord-coreean în vârstă de 31 de ani.

Jung a dat un exemplu, adăugând: „Un prieten care locuia la etajul 28 al unui bloc de 40 de etaje nu folosise niciodată liftul pentru că nu funcţiona. Cele mai multe lifturi funcţionau doar de două ori pe zi, în timpul orelor de vârf ale navetei, de la 6 dimineaţa la 8 dimineaţa, şi în acelaşi interval orar seara”, scrie Yahoo News.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Cetăţenii nord-coreeni nu au multe opţiuni, deoarece locuinţele sunt atribuite, iar cumpărarea şi vânzarea de locuinţe este ilegală.

Potrivit presei de stat, dezvoltarea locuinţelor este un obiectiv important pentru liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-Un, iar acesta a promis că va construi mii de apartamente. Miercuri, acesta a finalizat construcţia a 10.000 de apartamente noi, mândrindu-se cu termenul de finalizare şi calitatea acestora.

În opinia lui Jung, însă, eforturile sunt teatrale. „Este pentru a arăta cât de mult s-au îmbunătăţit abilităţile lor de construcţie, mai degrabă decât pentru a lua în considerare preferinţele rezidenţilor”.

Redactorul-şef al Daily NK, Lee Sang-yong, un site web cu sediul la Seul care relatează despre Coreea de Nord, coroborează afirmaţiile lui Jung, spunând că sursele sale au raportat că „apartamentele pentru oamenii obişnuiţi nu erau gata să fie locuite”.

„Ferestrele aveau doar rame, iar robinetele de apă, deşi instalate, nu funcţionau; dar locuinţele de lux recent finalizate vin complete cu mobilier şi ustensile”, explică Lee.