- Creșterea dramatică a aplicațiilor pentru sănătate mintală a creat o industrie riscantă.
- „Datele emoționale” ale clienților pot fi piratate, iar nimeni nu verifică dacă aplicațiile funcționează.
- Firmele de tehnologie în domeniul sănătății mintale au strâns aproape 2 miliarde de dolari în fonduri proprii în 2020.
Ajutarea oamenilor pentru a face față problemelor mentale a fost rareori mai urgentă. Incidența depresiei și a anxietății a crescut vertiginos în pandemie – cu peste 25% la nivel mondial în 2020, potrivit revistei medicale Lancet. Acest lucru, combinat cu faptul că tot mai mulți oameni folosesc serviciile online, a dus la un boom al aplicațiilor pentru sănătate mintală, scrie The Economist.
Asociația Americană de Psihologie estimează că între 10.000 și 20.000 sunt disponibile pentru descărcare. Dar există tot mai multe dovezi că riscurile legate de confidențialitate pentru utilizatori sunt ignorate. De asemenea, nimeni nu verifică dacă aplicațiile funcționează.
Firmele de tehnologie în domeniul sănătății mintale au strâns aproape 2 miliarde de dolari în fonduri proprii în 2020, potrivit cb Insights, o firmă de date. Produsele lor abordează probleme de la stresul general la tulburări bipolare grave. Aplicațiile de tele-sănătate, precum BetterHelp sau Talkspace, conectează utilizatorii la terapeuți licențiați. De asemenea, sunt comune aplicațiile de meditație pe bază de abonament, precum Headspace. În octombrie, Headspace a cumpărat Ginger, o aplicație de terapie, pentru 3 miliarde de dolari. Acum, când marile companii acordă prioritate sănătății mintale a angajaților, unele aplicații colaborează cu acestea pentru a ajuta întregi forțe de muncă. O astfel de aplicație, Lyra, sprijină 2,2 milioane de utilizatori angajați la nivel global și este evaluată la 4,6 miliarde de dolari.
Totuși, în unele colțuri ale industriei se ascunde o traumă. În octombrie 2020, hackerii care au pătruns în Vastaamo, un startup finlandez popular, au început să șantajeze unii dintre utilizatorii săi. Vastaamo le cerea terapeuților să facă o copie de rezervă online a notelor pacienților, dar se pare că nu le anonimiza sau le cripta. Amenințând că vor împărtăși pe dark web detalii despre relații extraconjugale și, în unele cazuri, gânduri despre pedofilie, hackerii ar fi cerut răscumpărări în bitcoin de la aproximativ 30.000 de pacienți. Vastaamo a intrat în faliment, dar i-a făcut pe mulți finlandezi să se ferească să le spună medicilor detalii personale, spune Joni Siikavirta, un avocat care îi reprezintă pe pacienții companiei.
Aplicațiile de sănătate mintală au fost concepute pentru a fi utilizate în plus față de îngrijirea clinică, nu în locul acesteia. Ținând cont de acest lucru, Comisia Europeană analizează acest domeniu. Aceasta se pregătește să promoveze un nou standard care se va aplica tuturor aplicațiilor de sănătate. O scală bazată pe litere va clasifica siguranța, ușurința de utilizare și securitatea datelor. Liz Ashall-Payne, fondatoarea orcha, un start-up britanic care a analizat mii de aplicații, inclusiv pentru Serviciul Național de Sănătate, spune că 68% dintre acestea nu au îndeplinit criteriile de calitate ale firmei. Este timpul să vă întoarceți pe canapea?