• Cristian Hostiuc a fost invitatul lui Marius Tucă în emisiunea Marius Tucă Show de la Aleph News.
  • Cristian Hostiuc, Director Editorial la Ziarul Financiar: „Datele statistice îl susțin pe Cîțu. Am avut cea mai mare cădere economică într-un trimestru, anul trecut în trimestrul al doilea, când a izbucnit criza, o cădere economică între -10 și -20% peste tot în lume, apoi am avut o revenire economică extrem de rapidă. Iar acum riscăm să avem o creștere economică de 10%”.
  • Cristian Hostiuc: „Câștigurile au fost companiile mari, în marea lor parte multinaționale din România, pentru că au redeschis repede și au avut comenzi externe”.

Cristian Hostiuc, Director Editorial la Ziarul Financiar, a fost invitatul lui Marius Tucă în emisiunea Marius Tucă Show de la Aleph News. Cristian Hostiuc a dezbătut tema crizei și a creșterii economice.

„Cîțu se lăuda că este cea mai mare creștere economică după cea mai mare criză financiare din ultima sută de ani”, a spus Marius Tucă.

„Are dreptate. Datele statistice îl susțin. Am avut cea mai mare cădere economică într-un trimestru, anul trecut în trimestrul al doilea, când a izbucnit criza, o cădere economică între -10 și -20% peste tot în lume, apoi am avut o revenire economică extrem de rapidă. Iar acum riscăm să avem o creștere economică de 10%”, a explicat Cristian Hostiuc.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Atât timp cât este Cîțu la conducerea Guvernului, nimic de bine nu s eva întâmpla”, a spus Marius Tucă.

„În trimestrul al doilea am avut cea mai mare scădere economică din istorie, cel puțin din ultima sută de ani. După aceea, am avut în același timp cea mai rapidă revenire economică, ceea ce era normal. Premierul încearcă să accentueze acest lucru. A fost un balans, a fost un minus și apoi o revenire rapidă. România are cea mai rapidă revenire economică din Uniunea Europeană”, a explicat Cristian Hostiuc.

Cristian Hostiuc spune că România are cea mai rapidă revenire economică din Uniunea Europeană pentru că structura economică de la noi este mult mai echilibrată.

„Noi nu am avut HoReCa, nu am avut o pondere importantă a industriei de Entertainment în România. Spectacole de teatru, cinematograf, tot ce înseamnă lucrul acesta. În Occident, cultura are o pondere foarte importantă. La noi, economia a fost deschisă rapid. România mai are industrie. Are o pondere improtantă în comerț. Deci vine comerțul puternic din spate”, a spus Cristian Hostiuc.

Cristian Hostiuc, despre multinaționalele care ar trebui să fie impozitate în țările în care fac banii

„Eu zic că România este destul de echilibrată. Nu cred că va fi o câștigătoare a acestui concept, în general. România are o rată de 16%. Rata minimă este de 15%.

Fiscalizarea să știi că există. Eu nu am o problemă a fiscalizării în România, pentru că multinaționalele plătesc”, a spus Cristian Hostiuc.

„HoReCa și spectacolele nu au o pondere importantă în economie. Închiderea lor nu a însemnat nimic. A însemnat o perioadă de câteva luni în care angajații, cei care erau în industria HoReCa, nu știau unde să se plaseze. Pe măsură ce economia s-a redeschis, acești 400 de mii de oameni, cei care au fost restructurați, și-au găsit rapid un loc de muncă. Piața a fost extrem de bogată din acest punct de vedere”, a mai spus Cristian Hostiuc.

„Dacă HoReCa ar fi fost în România, dacă ar fi avut o pondere de 20%, cum este în Italia, Spania, Croația, îți garantezi că guvernanții ar fi stat la ușa HoReCa. 2% nu înseamnă foarte mult.

Ca număr, HoReCa este puternică în România. Este o indystrie cu 400 de mii de oameni. Dar ca cifră de afaceri, HoReCa nu este o industrie puternică în România. Guvernul a fost interesat de ce se întâmplă în industriile mari din românia, cum ar fi: automotive, IT, agro-business”, a spus Cristian Hostiuc.

Cine a avut de câștigat și cine a avut de pierdut în perioada pandemiei

„Câștigurile au fost companiile mari, în marea lor parte multinaționale din România, pentru că au redeschis repede și au avut comenzi externe. Deci industria auto din România nu a avut o problemă majoră.

IT-ul nu s-a închis nicio secundă. O să vedem la finalul anului datele statistice care vor arăta o creștere a IT-ului din România, o creștere pe salarii mai mari și pe comenzi mai multe.

Agro-business-ul a rezistat foarte bine, în ciuda secetei, dar în anii anteriori s-au făcut investiții masive, iar acestea au început să-și spună cuvântul, iar investițiile continuă. Dacă te uiți acum la sectoarele pe care le finanțează băncile acum pe primul loc este agro-business-ul”, a mai spus Cristian Hostiuc.