Cum a ajuns Clujul cel mai scump oraş rezidenţial din România

Să locuieşti în oraşul de pe Someş, numit şi San Francisco-ul României, poate să îţi dea şi bătăi de cap.

Cererea mare şi oferta mică din imobiliare au făcut ca preţurile apartamentelor să crească de la an la an, chiar dacă salariul mediu este sub Bucureşti cu aproape 200 de euro.

Un metru pătrat în Cluj costă aproape două mii de euro, cu 11% mai mult faţă de anul trecut, la mare diferenţă pe locul doi se află Bucureştiul unde metrul pătrat costă în medie o mie patru sute de euro. Vlad Buzoianu a construit 180 de apartamente în Cluj şi le-a vândut pe toate.

Vlad Buzoianu, dezvoltator imobiliar: “Am continuat să investim pentru că cererea continuă să existe. Sectorul academic şi segmentul IT din Cluj-Napoca în continuare sunt motoare care generează această cerere şi încă oferta este sub nivelul ei, aşa se explică nivelul ridicat faţă de restul ţării”

Îți spun că prețuri ridicate sunt și în Timişoara.


Acolo, un metru pătrat costă în medie 1.293 de euro. Adrian Vasiu este specialist în imobiliare şi spune că din păcate preţurile vor continua să crească în următoarea perioadă.

Adrian Vasiu, specialist imobiliare “Estimăm în viitorul apropiat o creştere a preţurilor în special pe segmentul de rezidenţial nou. De ce? Pentru că a fost lansat programul “Noua casă”. Există un mare pericol care nu cred că poate fi evitat şi anume în momentul în care creşterea va fi forţată pe un anumit sector şi anume rezidenţial nou, oferta nu este foarte mare în momentul de faţă, ca şi număr de unităţi disponibile la vânzare şi o să crească preţul artificial”


Salariile pe oraşe, conform Comisiei Naţionale de Prognoză:


Bucureşti – salariul mediu: 927 euro
Clujul – salariul mediu: 801 euro
Timişoara – salariul mediu: 71 euro

Exit mobile version