• Un număr de 14 ju­deţe au o pondere a angajaţilor în populaţia activă la sub 60%, arată calculele realizate de ZF.
  • Județele dezvoltate atrag resurse mai mari și accentuează discrepanțele regionale.
  • În Vaslui sunt aproape 55.300 de angajaţi la o populaţie activă de 107.300 de persoane.

Cum arată harta României când vine vorba de forța de muncă? O analiză recent publicată de Ziarul Financiar scoate în evidență diviziunile economice semnificative dintre județele României. Teleorman și Vaslui se află printre județele cu cele mai scăzute performanțe economice și se confruntă cu un nivel redus al investițiilor și cu o infrastructură deficitară. În contrast, județele dezvoltate atrag resurse mai mari și accentuează discrepanțele regionale.

„Este foarte clar că în zonele unde avem economie dezvoltată, unde avem companii, angajatori foarte mulți, industrie, servicii, acolo, atât nivelul salariilor, cât și procentul de oameni care sunt încadrați în câmpul muncii va fi mult mai mare. Dacă ne uităm la județele unde nu avem atât de multă producție e un procent foarte mare de oameni care nu sunt încadrați în câmpul muncii și vedem procentele în această analiză”, a explicat Oana Botolan, expert HR, la Aleph News.

În 2023, anul pentru care INS are cele mai recente date, judeţele Teleorman (49,3%), Vaslui (51,5%) şi Dâmboviţa (52,8%) au cele mai mici ponderi de angajaţi raportat la populaţia activă.  În Teleorman, numărul de salariaţi este de puţin peste 53.000, iar populaţia cu po­tenţial de muncă este de 107.500 persoane. În Vaslui sunt aproape 55.300 de angajaţi la o populaţie activă de 107.300 de persoane, iar în Dâmboviţa sunt aproape 86.000 de angajaţi la un potenţial de forţă de muncă de 163.000 de oameni.

Recomandări

NADIA ÎMPLINEȘTE 63 DE ANI
CE ȘANSE ARE UK?
MILIARDE PENTRU APĂRARE
ISRAELUL AMENINȚĂ IRANUL
TRUMP E ÎMPOTRIVA CHINEI?
ȘTII DE VREME?

Citește și