• Cursul valutar atinge un nou maxim istoric.
  • Analiştii anticipează continuarea presiunilor de depreciere.
  • România trebuie să iasă din deficitul excesiv.”

Cursul valutar a fost cotat vineri, 19 mai, la 4.9783 lei/euro, atingând un nou maxim istoric, după ce joi a înregistrat valoarea de 4.9731 lei/euro, notează Ziarul Financiar. De la începutul anului, leul s-a depreciat 1,03% faţă de euro.

În perspectivă, analiştii anticipează continuarea presiunilor de depreciere având în vedere şi deficitele mari, de cont curent şi bugetar, din România. Astfel, majoritatea prognozelor analiştilor indică un curs valutar de peste 5 lei/euro în acest an. Însă, rămâne de văzut cât de repede va fi depăşit acest prag.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atenţionat recent în privinţa deficitelor mari din România, susţinând că ajustarea fiscală este esenţială şi trebuie făcută. „România trebuie să iasă din deficitul excesiv. Suntem singura ţară din UE cu deficit execesiv şi acest lucru costă şi bugetul, costă şi ţara“, a declarat guvernatorul BNR la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei. El a arătat că deficitul de cont curent şi deficitul fiscal sunt probleme pe care ţara trebuie să le rezolve în perioada următoare.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cursul de schimb a oscilat pe parcursul lui T1/2023 preponderent în intervalul 4,88-4,94 lei/euro. Cele mai mici niveluri ale cursului valutar din ianuarie au fost în 26 ianuarie şi 27 ianuarie, de 4,8858 lei/euro şi, respectiv 4,8922 lei/euro. Şi luna februarie a adus în câteva zile cotaţia valutară sub 4,9 lei/euro, cele mai mici niveluri ale cursului fiind în 08 februarie – 4,8962, 9 februarie – 4,8900 lei/euro şi 15 februarie – 4,8993 lei/euro.

Citește și

Mai mulți tineri care participă la un festival de muzică techno din Franța au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgență

FOTO. Miley Cyrus, vedeta lunii iunie a copertei Vogue: „Pentru mine, sănătatea fizică și mentală contează mai mult decât banii”

Alec Baldwin devine bunic pentru prima dată. Ce nume a ales Baldwin pentru copil