• Cursul valutar este singurul care dă dovadă de stabilitate în acest an.
  • De la 1 ianuare 2020 până în octombrie 2023, inflația cumulată a fost de 33,7%.
  • Banca Națională a declarat că va folosi stabilitatea cursului ca ancoră împotriva crizelor.

De aproape patru ani suntem într-o criză continuă. Trei ani de pandemie, aproape doi ani de război la graniţă, plus un an şi jumătate de inflaţie. Lista continuă cu creşterea exponenţială a dobânzilor. Așadar, cine dă dovadă de stabilitate? Ei bine, cursul valutar leu/euro…„Banca Națională a declarat foarte clar că vrea o stabilitate a cursului valutar”, spune Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Căror fapte se datorează stabilitatea cursului valutar leu/euro?

„Din punct de vedere tehnic, intrărilor de valută. În România au fost intrări de valută din mai multe părți, respectiv fonduri europene, investitori străini care au cumpărat titluri de stat românești, investiții străine. În 2022 am avut cel mai înalt nivel de investiții străine din România, după 2009. Au fost foarte multe surse de intrare de fonduri.

Pe de altă parte, există și politică Băncii Naționale care a declarat public că va folosi stabilitatea cursului ca ancoră împotriva crizelor și ca ancoră împotriva inflației. Banca Națională a declarat foarte clar că vrea o stabilitate a cursului valutar.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Depinde ce înseamnă această stabilitate. Poate fi o stabilitate cu o creștere de +/- 1-2%, poate fi o stabilitate care nu se mișcă deloc. Dacă tragem linie, vedem cum acest curs este stabil. Nu au fost pierdute rezerve valutare în această perioadă, deși nu am intervenit pe curs. Cursul valutar nu are vreun motiv să crească.

Există mici motive legate de indicatorii macroeconomici, care sunt legate de deficitul de cont curent, deficitul bugetar, care se vor vedea cândva în curs”, a declarat Cristian Hostiuc, la Aleph News.