• În România, diferența salarială a scăzut de la 23,3% în 2022 la 21,6% în 2023, dar rămâne semnificativă.
  • Analiza PwC arată că bonusurile femeilor sunt cu 19% mai mici decât cele ale bărbaților.
  • Sectorul bancar, farmaceutic și retail înregistrează cele mai mari diferențe salariale între sexe.
  • Diferențele salariale dintre bărbați și femei sunt mai reduse la nivel de conducere executivă.
  • Islanda ocupă primul loc în clasamentul WiW Index, urmată de Noua Zeelandă și Luxemburg.

Deşi România înregistrează progrese constante în reducerea inegalităţilor de gen pe piaţa muncii, decalajul salarial între femei şi bărbaţi rămâne semnificativ, depăşind 20% în 2024, conform analizei unei analize realizată de PwC România pe baza datelor colectate în cadrul sondajului Paywell 2024, scrie ZF.

România înregistrează progrese, dar diferența rămâne

Astfel diferenţa salarială, calculată ca raport între salariul mediu al bărbaţilor şi cel al femeilor, a continuat să scadă treptat, de la 23,3% în 2022 la 21,6% în 2023, însă avansul este încă insuficient pentru a atinge egalitatea deplină în remuneraţie.

„Inegalitatea salarială de gen nu mai este un subiect nou în România, dar încă este tratat la nivel de suprafaţă, fără o susţinere cu analize şi date obiective. Studiul nostru la nivelul companiilor mijlocii şi mari din sectorul privat arată că pe anumite segmente există decalaje, unele semnificative.

Recomandări

PUTIN, STOP!
PUTIN MAI VREA ARME
ULTIMUL REGRET AL PAPEI
NICĂIERI NU-I CA ACASĂ!
ATAC MORTAL ÎN KIEV
CU UN PICIOR ÎN DUNĂRE

Modul în care măsurăm, în linie cu cerinţele de raportare CSRD, respectiv cele prevăzute de Directiva privind transparenţa salarială, reflectă o sub-reprezentare a femeilor în profesii sau posturi bine plătite, ceea ce este consecinţa mai multor practici de resurse umane, dar şi a unor practici la nivel social, în familie etc., cum ar fi: rata mult mai mare de inactivitate pe piaţa muncii în rândul femeilor, orientarea de la vârste fragede către anumite profesii, ponderea mult mai mare a muncii casnice, neremunerate, precum şi deja cunoscuta ”penalitate” a maternităţii care presupune un pas în spate în evoluţia profesională”, explică Oana Munteanu, Director People & Organization, PwC România.

Ea precizează că potrivit unei directive UE, companiile vor fi obligate să raporteze aspecte legate de salarizarea echitabilă, şi să ia măsuri pentru reducerea decalajelor, măsura impunând o limită de 5% pentru diferenţele salariale nejustificate. Însă dincolo de aceste cerinţe, este vorba despre un potenţial de talente nedescoperit sau prea puţin folosit, care trebuie tratat ca o investiţie.

Principale concluzii ale studiului arată că femeile ocupă locuri de muncă mai slab plătite decât bărbaţii, primesc bonusuri mai mici cu 19% şi întâmpină cele mai mari diferenţe salariale în sectoarele bancar, farmaceutic şi retail. Cele mai cele mai mici diferenţe salariale se regăsesc la nivel de top management.

Pas cu pas, egal se face

La nivelul a 33 de state ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), deşi s-au înregistrat progrese importante în perioada 2011-2023 în ceea ce priveşte reducerea inegalităţilor între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, decalajul de gen încă persist, potrivit indicelui Women in Work (WiW Index), realizat de PwC. Scorul mediu al indicelui a crescut de la 56,3 în 2011 la 69 în 2023, cu un avans de un punct procentual faţă de 2022.

Această îmbunătăţire a fost susţinută de o creştere a ratei de participare a femeilor, de la 72,1% în 2022 la 72,7% în 2023, şi de o scădere a diferenţei salariale, de la 13,5% la 13,1% în anii menţionaţi.

Datele arată că, de la lansarea indicelui în 2011, mai multe femei intră şi rămân pe piaţa muncii, iar remuneraţiile devin mai echitabile, semne că forţa de muncă devine treptat mai incluzivă.

Indicele WiW măsoară progresele înregistrate în ceea ce priveşte egalitatea de gen la locul de muncă în cadrul OCDE, luând în considerare cinci indicatori: diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi, rata de participare a femeilor la forţa de muncă, diferenţa dintre ratele de participare a bărbaţilor şi a femeilor la forţa de muncă, rata şomajului în rândul femeilor şi rata de ocupare a forţei de muncă cu normă întreagă în rândul femeilor.

Islanda ocupă primul loc în WiW, urmată de Noua Zeelandă şi Luxemburg. Acestea sunt urmate în ordine de Suedia, Slovenia, Irlanda, Polonia, Portugalia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Australia, Belgia, Estonia, Olanda, Ungaria, Canada, Regatul Unit, Slovacia, Elveţia, Germania, Franţa, Cehia, Israel, Statele Unite, Spania, Austria, Japonia, Grecia şi Italia.

Irlanda a înregistrat cea mai mare îmbunătăţire în clasament, urcând şase locuri, în timp ce Israelul a înregistrat cea mai mare scădere, coborând patru locuri. Chile, Coreea şi Mexic rămân în partea de jos a indicelui.

Citește și