Deficitul agroalimentar în România a crescut de trei ori în ultimul deceniu şi a ajuns la 6,3 miliarde de euro în 2023. Ce produse importăm

Decât să le faci, mai bine le iei de-a gata. România trăiește mai mult din importuri. Am încheiat anul trecut cu un deficit de 6,3 mld.€ la produsele alimentare, cu 11% peste cel din 2022. Avem a cincea cea mai mare suprafață agricolă din UE, dar aducem „de afară” carnea, produsele lactate, legumele, fructele. Din 15 categorii analizate de ZF, nu suntem la niciuna pe plus.

România are totuși excedent la cereale și semințe. Exportăm grâu, porumb şi alte materii prime, dar importăm produse cu valoare adăugată mai mare și produse procesate.

Nici dincolo de alimente nu stăm mai bine. Am pus lacătul și pe fabricile care produceau produse de îngrijire. De 20 de ani nu mai aveam un producător major de săpun sau pastă de dinți. Iar ce încă mai funcționează, se va închide. Unilever oprește anul ăsta producția de detergent la fabrica Dero de la Ploiești.

România continuă să fie de­pen­dentă de importuri, iar acest lucru se vede cel mai bine în cifrele legate de importuri şi exporturi. Dome­niul „campion“ la exporturi este car­nea, astfel că importurile s-au situ­at la 1,5 miliarde de euro, doar în ceea ce priveşte carnea ca ma­terie pri­mă.

Exit mobile version