• Guvernul vrea să reducă deficitul, care a ajuns la 5,5%.
  • Vânzarea de proprietăți ar putea aduce cinci miliarde de euro.
  • Statul deține 190.000 de clădiri, adică aproape 100 de milioane de metri pătrați.

După alunecarea fără precedent a deficitului la 5,5% în 2023, executivul francez caută economii. Vânzarea unei părți din imobilele statului este una dintre soluții. În 2023, 645 au fost vândute „pentru o valoare de 280 de milioane de euro”, a anunțat Ministrul Conturilor Publice Thomas Cazenave care, de altfel, și-a reiterat dorința de a reduce cu 25% spațiul de birouri ocupat de administrație.

Abandonarea spațiilor închiriate în prezent de stat pentru funcționarii săi ar trebui să permită economisirea a cel puțin un miliard de euro pe an, în cheltuieli de întreținere și chirie.

În ceea ce privește transferurile de proprietate, Thomas Cazenave estimează „valoarea lor potențială la 5 miliarde de euro, știind că statul deține 190.000 de clădiri, adică aproape 100 de milioane de metri pătrați” . Printre alte opțiuni se numără închirierea anumitor spații. Ministrul spune că bunul management a făcut posibil, anul trecut, creșterea cu 20% a câștigurilor din chiriile plătite de ocupanții portofoliului imobiliar, adică 1 miliard de euro în venituri .

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Premierul Gabriel Attal, ostil majorărilor de taxe, a repetat că vrea să aducă deficitul sub 3% până în 2027. Guvernul va da săptămâna aceasta „traiectoria actualizată” pentru atingerea acestui obiectiv. Programul va fi prezentat Consiliului de Miniștrii, miercuri.

Parlamentul lucrează și el în acest moment pentru impozitarea rentielor. Unii vor ca profiturile să fie impozitate în special în rândul companiilor energetice, în timp ce alții recomandă impozitarea răscumpărărilor de acțiuni.

Citește și