Doar 13% dintre aplicanţi (aproximativ 3.580 de companii) sunt potenţialii beneficiari ai Măsurii 3 “Granturi pentru investiţii acordate IMM-urilor”, potrivit analiştilor KeysFin.Cele mai multe companii care au cerut granturi se află în Bucureşti, Cluj, Timiş, Dolj (5%) şi Iaşi.
Advertisment
În ceea ce priveşte cele mai populare domenii de activitate, acestea sunt transporturile rutiere de mărfuri, lucrările de construcţii şi restaurantele (aproximativ 685 companii care reprezintă 19% din totalul potenţialilor beneficiari) şi ar putea primi granturi pentru investiţii, de aproximativ 460 de milioane de lei din cele 2,3 miliarde de lei (fără contribuţia proprie) aferente măsurii, în baza listelor aplicanţilor, ordonate pe regiuni, în funcţie de criteriile de departajare, aşa cum sunt ele descrise în procedura de implementare şi publicate de Ministerul Economiei, Antreprenorialului şi Turismului pe 2 februarie.
Pe primul loc în topul domeniilor de activitate ale potenţialilor beneficiari după numărul de companii şi sumele solicitate se află Transporturile rutiere de mărfuri – cod CAEN 4941, cu 307 companii, 9% din totalul potenţialilor beneficiari şi granturi în valoare de aproximativ 200 milioane de lei, iar pe locul secund Lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale – cod CAEN 4120, cu 211 companii, 6% din totalul potenţialilor beneficiari şi granturi în valoare de aproximativ 174 milioane de lei. Topul este completat de Restaurante – cod CAEN 5610, categorie care însumează 166 companii, 5% din totalul potenţialilor beneficiari şi granturi în valoare de aproximativ 114 milioane de lei, iar apoi Activităţile de consultanţă pentru afaceri şi management – cod CAEN 7022 (3%) şi Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi plantelor producătoare de seminţe oleaginoase – cod CAEN 0111 (2%).
Recomandări
În ceea ce priveşte sumele alocate, dintre cei 3.578 potenţiali beneficiari, 371 companii au solicitat suma maximă de 967.900 de lei (echivalentul a 200.000 de euro), iar 12 companii au solicitat suma minimă de 241.975 de lei (echivalentul a 50.000 de euro), potrivit listelor publicate de Ministerul Economiei, Antreprenorialului şi Turismului.
Cât despre topul sectoarelor economice din care fac parte potenţialii beneficiari după numărul de companii şi sumele solicitate, pe primul loc se află Comerţul, cu 774 companii care reprezintă 22% din totalul potenţialilor beneficiari şi granturi în valoare de aproximativ 513 milioane de lei, fiind urmat de Construcţii, cu 431 de companii care reprezintă 12% din totalul potenţialilor beneficiari şi granturi în valoare de aproximativ 296 milioane de lei, iar apoi de Industria Prelucrătoare, cu 12% dintre companii şi granturi în valoare de 274 milioane de lei. Pe următoarele locuri se află Transportul si depozitarea (11% dintre companii) şi Hotelurile si restaurantele (9% dintre companii).
Cele mai multe companii care au solicitat granturi se află în Bucureşti (15%), Cluj (10%), Timiş (6%), Dolj (5%) şi Iaşi (5%), acesta fiind totodată şi topul judeţelor în funcţie de sumele solicitate.
Din totalul de 27.736 de firme înscrise, admiterea la finanţare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la evaluarea planurilor de investiţii on-line. La punctaje egale, departajarea se va face în funcţie de procentul cofinanţării, valoarea cifrei de afaceri şi ordinea înscrierii aplicaţiei.
Partenerii noștri