• Dolarul se îndreaptă vineri spre cea mai mare cădere de două zile din ultimii 14 ani, investitorii orientându-se spre active mai riscante.
  • Conform Reuters, datele arată că inflaţia a crescut cu 7,7% de la an la an în octombrie, cel mai lent ritm din ianuarie şi sub estimările de 8%.
  • Dolarul a înregistrat joi cea mai mare scădere de la sfârşitul anului 2015.

Dolarul se îndreaptă vineri spre cea mai mare cădere de două zile din ultimii 14 ani, investitorii orientându-se spre active mai riscante, după ce un anunţ mai calm privind inflaţia din SUA a contribuit la temperarea aşteptărilor ca Rezerva Federală să continue să majoreze ratele la fel de rapid.

Conform Reuters, datele arată că inflaţia a crescut cu 7,7% de la an la an în octombrie, cel mai lent ritm din ianuarie şi sub estimările de 8%. Dolarul a înregistrat joi cea mai mare scădere de la sfârşitul anului 2015, în condiţiile în care randamentele Trezoreriei au scăzut, iar alte monede – yenul şi lira sterlină în special – au crescut.

Apetitul pentru risc al investitorilor a primit un impuls suplimentar de la autorităţile sanitare chineze care au relaxat unele dintre restricţiile privind COVID-19, inclusiv prin scurtarea perioadelor de carantină şi pentru călătorii care sosesc în ţară. Indicele dolarului a scăzut cu aproape 1,1%, după ce a pierdut peste 3% în ultimele două zile – cel mai mare declin de două zile din martie 2009.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Activele de risc, inclusiv acţiunile, monedele de pe pieţele emergente şi materiile prime, s-au redresat. Dar încetinirea inflaţiei, deşi pozitivă pentru debitori, reflectă un context economic în scădere, au declarat analiştii. Dolarul a crescut cu 12% în acest an în raport cu un coş de valute importante, în lumina determinării Fed de a readuce inflaţia, care aproape a atins două cifre la începutul acestui an, spre ţinta de 2%.

Alte bănci centrale i-au urmat exemplul, cu excepţia Băncii Japoniei, şi, ca urmare, yenul a înregistrat cea mai mare scădere faţă de dolar din 1979 încoace. Dolarul, a cărui valoare faţă de yen a crescut cu 22% în acest an, cea mai mare creştere de la 24% din 1979, a scăzut ultima dată cu 1% faţă de moneda japoneză, la 139,54 yeni.

Piaţa futures arată că investitorii estimează o şansă de 71,5% de creştere a ratei de dobândă a SUA cu 50 de puncte de bază luna viitoare, faţă de aproximativ 50/50 în urmă cu o săptămână. Lira sterlină a recuperat pierderile înregistrate în cursul nopţii faţă de dolar şi euro după ce datele din Marea Britanie au arătat că economia nu s-a contractat atât de mult pe cât se estima în T3, deşi intră în continuare în ceea ce va fi probabil o recesiune de lungă durată.

Lira sterlină a crescut cu 0,7% faţă de dolar, la 1,179 dolari, după ce cu o zi înainte a înregistrat cea mai mare creştere de o zi din 2017, în timp ce faţă de euro a scăzut cu 0,4%, la 87,47 pence. Euro a extins creşterea de 2% din ziua precedentă şi a urcat cu 1,0% la 1,0311 dolari, tranzacţionându-se în jurul celui mai ridicat nivel din august. De asemenea, a atins pentru scurt timp minimele sesiunii faţă de francul elveţian , după ce şeful Băncii Naţionale a Elveţiei a reiterat angajamentul băncii centrale de a reduce inflaţia. Faţă de franc, euro a scăzut ultima dată cu 0,42%, la 0,9795.

Criptomonedele au fost din nou sub presiune, având în vedere turbulenţele din lumea cripto după căderea bursei FTX. Tokenul nativ al FTX, FTT , a scăzut ultima dată cu 7,4%, la 3,45 dolari, după ce a scăzut cu aproape 90% în această lună. Bitcoin a scăzut cu 1,3% la 17.348 dolari, după ce săptămâna aceasta a coborât sub 16.000 de dolari pentru prima dată de la sfârşitul anului 2020.