• Coreea de Sud insistă că politica împotriva furnizării de ajutor letal Ucrainei rămâne neschimbată, iar muniția este pentru uzul SUA.
  • Ministerul susține că guvernul sud-coreean nu și-a modificat angajamentul de a se abține de la furnizarea de arme letale Ucrainei.
  • Dar aliații poartă discuții conexe sub premisa că materialele vor fi folosite de SUA”, a relatat Yonhap.

SUA intenționează să cumpere 100.000 de proiectile de artilerie fabricate în Coreea de Sud pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, a declarat un oficial american, deși Coreea de Sud a insistat că politica sa împotriva furnizării de ajutor letal Ucrainei a rămas neschimbată și că se așteaptă ca utilizatorul final al muniției să fie forțele americane.

Citând oficiali americani familiarizați cu afacerea, Wall Street Journal a relatat că SUA și Coreea de Sud se apropiau de un acord pentru cumpărarea a 100.000 de cartușe de artilerie de 155 mm care ar urma să fie livrate Ucrainei. Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a confirmat vineri cu agenția de știri Reuters că Washingtonul dorea să trimită obuze de artilerie sud-coreene în Ucraina.

Oficialul a declarat că fondurile Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei (USAI) ar putea fi folosite pentru a cumpăra muniția, dar că nu este clar dacă obuzele vor fi expediate prin teritoriul SUA. Oficialul a avertizat că vestea că discuțiile au fost făcute publice ar putea amenința acordul.

Recomandări

ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
IRANUL ATACĂ ISRAELUL
POLITICO: URSULA ARE ȘANSE MAI MICI LA C.E.
EU VARA NU DORM..
INTERSECȚIILE PRIND CULOARE
MERITĂ COACHELLA ORI BA?

Răspunzând la rapoartele privind afacerea cu muniție, Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat vineri că poziția sa de a nu furniza ajutor letal Ucrainei a rămas neschimbată, iar negocierile sale confidențiale” privind vânzarea obuzelor de artilerie se desfășoară sub premisa că SUA este utilizatorul final”.

Pentru a suplini lipsa stocurilor de muniție de 155 mm în SUA, sunt în curs de desfășurare negocieri între SUA și companii coreene pentru a exporta muniție”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Agenția de știri sud-coreeană Yonhap a relatat vineri că ministrul sud-coreean al apărării, Lee Jong-sup, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, au convenit în principiu să continue cu acordul privind artileria” în timpul discuțiilor de la începutul acestei luni. Dar aliații poartă discuții conexe sub premisa că materialele vor fi folosite de SUA”, a relatat Yonhap, citând o declarație a Ministerului Apărării din această țară.

Ministerul a adăugat că guvernul sud-coreean nu și-a modificat angajamentul de a se abține de la furnizarea de arme letale Ucrainei, a precizat Yonhap.