- Principalii indicatori cheie din luna august au fost peste așteptări.
- Creșterea vânzărilor cu amănuntul a fost cea mai rapidă din ultimele 6 luni.
- Producția industrială a crescut cu 4,2% în august față de anul precedent.
Economia Chinei a dat dovadă de o rezistență surprinzătoare în luna august, cu o creștere mai rapidă decât se aștepta a producției industriale și a vânzărilor cu amănuntul, care au sprijinit o redresare fragilă, dar o criză imobiliară tot mai gravă a afectat perspectivele.
Advertisment
Cifrele peste așteptări ale Chinei arată că cea de-a doua mare economie a lumii câștigă ceva avânt, după ce a scăpat la limită de o contracție în trimestrul din iunie și a îmbunătățit ușor perspectivele de redresare pentru restul anului. Producția industrială a crescut cu 4,2% în august față de anul precedent, cel mai rapid ritm din martie, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS). Aceasta a depășit creșterea de 3,8% așteptată de analiștii dintr-un sondaj Reuters și expansiunea de 3,8% din iulie.
Vânzările cu amănuntul au crescut cu 5,4% față de anul trecut, cel mai rapid din ultimele șase luni, depășind de asemenea previziunile de creștere de 3,5% și câștigul de 2,7% din iulie.
Recomandări
„Acest lucru se datorează unei baze de comparație mai mici – valul Delta a cântărit asupra activității economice în august 2021”, a declarat Julian Evans-Pritchard, economist pentru China la Capital Economics.
Deși datele Chinei ridică o parte din tristețea care planează asupra redresării lente, care a fost umbrită de datele comerciale slabe și de creșterea lentă a creditelor, Evans-Pritchard nu se așteaptă ca puterea să se mențină până în septembrie. „Și în timp ce actualul val de virusuri ar fi putut atinge vârful, activitatea va rămâne slabă în lunile următoare, pe fondul adâncirii declinului imobiliar, al înmuierii exporturilor și al întreruperilor recurente ale COVID-19”, a spus el.
Industria auto a fost un motor important atât pentru producția fabricilor, cât și pentru vânzările cu amănuntul, producția de vehicule cu energie nouă crescând cu 117%, ajutată de stimulentele guvernamentale pentru mașini mai puțin poluante.
Cu toate acestea, întreruperile la mai multe rafinării de petrol de stat și la uzinele independente, precum și marjele tot mai reduse au menținut producția de țiței aproape de minimul ultimilor doi ani. Producția zilnică de cărbune a scăzut, de asemenea, la un minim al ultimelor trei luni.
Partenerii noștri