- Economia mondială a înregistrat doar o redresare fragilă după criza provocată de pandemia de covid și revenirea va fi lentă.
- 2020 este anul cu situația economică cea mai slabă la nivel mondial din 2012, când a fost lansat indicele Brookings-FT referitor la redresarea economiei globale.
- Recuperarea economiei europene a fost neuniformă, cel mai puternic afectate în toate țările fiind sectoarele de servicii.
Economia mondială a semnalat doar o fragilă redresare după criza provocată de pandemia de coronavirus, relatează Financial Times.
Multe economii emergente s-au confruntat în continuare cu mari dificultăți, după cum arată cel mai recent indice Brookings-FT privind Relansarea Economică Globală.
Creșterea economică în cele mai mari economii ale lumii a fost inegală, fapt ce subliniază perspectivele precare ce vor constitui fundalul întâlnirilor anuale ale FMI și Băncii Mondiale, care vor avea loc în cursul acestei săptămâni.
Valul doi neliniștește antreprenorii și investitorii
Spectrul neliniștitor al unui al doilea val de coronavirus, afectează eforturile de revenire la normal, zdruncinând încrederea antreprenorilor, a consumatorilor și a investitorilor, cele mai multe țări având încă o cale lungă înainte până își vor reveni la nivelul de dinainte de pandemie.
„O redresare amplă și solidă nu se profilează la orizont”, a declarat profesorul Eswar Prasad de la Institutul Brookings, adăugând că „riscurile unor consecințe severe și de lungă durată asupra economiilor sunt în creștere”.
Directorul general al FMI, despre redresarea după criza COVID-19
Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a declarat săptămâna trecută că redresarea după criza Covid-19 va fi „lungă, inegală și incertă”.
Datele economice din întreaga lume din acest an sunt cele mai slabe din istoria calculării indicelui Brookings-FT privind Relansarea Economică Globală (Tiger), care a început în 2012.
Indicele compară indicatorii de activitate reală, piețele financiare și încrederea cu mediile istorice ale acestora pentru economia globală și pentru fiecare țară în parte, estimând gradul de viabilitate al datelor curente.
Indicele a arătat că, după declinul din primăvară, redresarea economiilor avansate este departe de a fi completă, iar situația de pe piețele emergente este mult mai gravă, indicatorii fiind încă departe de nivelurile normale.
Deși redresarea a fost lentă, lumea a fost scutită totuși de un potențial prejudiciu mult mai mare grație utilizării din plin a politicii fiscale, a declarat prof. Prasad.
Băncile centrale se află însă într-o situație dificilă datorită „achiziției de obligațiuni corporative și guvernamentale și finanțării directe a firmelor”, devenind vulnerabile în fața presiunilor politice și periclitându-și independența în viitor, a afirmat el.
Recuperarea economiei europene a fost neuniformă, depinzând de succesul în combaterea virusului. Germania a avut rezultate mai bune decât Italia, Spania și Franța. În toate țările, cel mai puternic afectate au fost sectoarele de servicii.