• Economia Spaniei este dependentă de turism, iar criza de COVID-19 ar putea aduce scăderi de până la 15% în 2020 pentru spanioli
  • Spania are o pondere mare de companii mici, iar angajatorii se bazează pe muncitori temporari, ceea ce duce la pierderi masive de locuri de muncă în contextul unei crize
  • Rata șomajului, în Spania, era de 14% înainte de pandemia de COVID-19, iar după pandemie ar putea crește, încadrându-se între 18.1% și 23.6% în 2020

Banca Spaniei crede că economia țării va scădea cu până la 15% în anul 2020. Acesta ar fi scenariul cel mai rău pe care l-a prognozat instituția, banca centrală spunând și că aceasta ar fi cea mai abruptă scădere din zona euro, relatează Bloomberg.

Spania a fost cea mai afectată de COVID-19, ținând cont de faptul că țara este dependentă de turism, ceea ce lasă ca cea de-a patra cea mai mare economie a regiunii expusă unui șoc fără precedent, cauzat de pandemia globală de coronavirus.

Economia Spaniei este vulnerabilă în lipsa turismului: Spania are o pondere mare de companii mici, iar angajatorii se bazează, de cele mai multe ori, pe muncitori temporari. Acest lucru, în contextul unei crize, nu conduce decât spre pierderea masivă a unui număr mare de locuri de muncă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
AI 2% ȘANSE SĂ AI BILET LA ERAS TOUR
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Banca Spaniei a relatat că rata șomajului a fost de 14% înaintea pandemiei de COVID-19, ceea ce înseamnă că virusul nu a făcut decât să înrăutățească și mai mult situația spaniolilor: rata șomajului ar putea crește, situându-se între 18.1% și 23.6% în 2020.

Odată cu scăderea indicelui prețurilor de consum, economiștii băncii centrale au declarat că sunt preocupați de un impact negativ inflației, mai ales dacă cererea nu se recuperează conformei prognozei.

Guvernatorul Pablo Hernandez de Cos a tras un semnal de alarmă săptămâna trecută, într-o declarație pentru Bloomberg, spunând că temerile deflației au justificat decizia Băncii Centrale Europene de a ridica programul de urgență pentru cumpărarea acțiunilor cu 600 de miliarde de euro.

Guvernatorul crede că banca se așteaptă la scăderi economice între 9% și 15% pentru 2020. Această nefericită prognoză se bazează pe rata de supraviețuire a întreprinderilor și pe posibilitatea unui nou focar de coronavirus.

Restricțiile din Spania au fost concentrate în perioada martie – mai, iar acum încep să fie ridicate treptat. Economia va scădea probabil între 16% și 21.8% în acest trimestru.