• Unul din cinci români nu reușește deloc să economisească, ceea ce reflectă dificultățile financiare și lipsa obiceiurilor de economisire în rândul populației.
  • Aproape 50% dintre români economisesc sub 500 lei pe lună.
  • Doar 10% dintre români reușesc să economisească peste 1.000 de lei lunar, o realizare ce indică o disciplină financiară solidă și, probabil, un venit mai stabil.
  • Portofoliul mediu al investitorilor în acțiuni și ETF-uri este de 1.650 euro.
  • „Aplicațiile ajută, într-un fel, utilizatorii să-și crească nivelul de informare prin intermediul unor secțiuni de learning care există chiar în aplicații.” spune Luiza Domnișoru, Head of Comm CEE, Revolut

Un studiu recent arată că unul din cinci români nu reușește deloc să economisească, în timp ce aproape 50% dintre cei care economisesc reușesc să pună deoparte sub 500 de lei pe lună. Deși economisirea rămâne o provocare pentru mulți, investițiile câștigă teren în România ca o soluție alternativă.

Tendințele în economisire și investiții în România

Pentru unii români, economisirea lunară depășește pragul de 1.000 de lei, însă aceștia reprezintă doar 10% din populație. Tot mai mulți români optează pentru investiții în acțiuni și ETF-uri, în special prin platformele digitale. Portofoliul mediu al investitorilor este de 1.650 de euro, iar accesul la aplicații financiare digitale, precum Revolut, oferă un cadru mai accesibil pentru economii și investiții.

Aplicațiile financiare digitale și impactul lor

Platformele financiare digitale au transformat modul în care românii practică economisirea și investițiile. ”Un beneficiu este faptul că toate costurile aferente acestor investiții sunt transparente, vizibile direct în aceste instrumente digitale. Aplicațiile ajută, într-un fel, utilizatorii să-și crească nivelul de informare prin intermediul unor secțiuni de learning care există chiar în aplicații.” spune  Luiza Domnișoru, Head of Comm CEE, Revolut

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Cum evităm capcanele investițiilor?

Creșterea popularității investițiilor printre tineri vine cu riscuri dacă acestora le lipsesc cunoștințele necesare/elementare. Investițiile fără o bază solidă de educație financiară pot duce la decizii neinspirate, motiv pentru care platformele digitale ar trebui să includă resurse educaționale adaptate pentru noii investitori.

Planurile Revolut pentru educația financiară

Revolut intenționează să-și consolideze rolul educațional pentru utilizatorii români. Aplicația își propune să ofere resurse care să ajute utilizatorii să ia decizii informate și să-și crească în mod eficient portofoliile. Promovarea educației financiare este o componentă importantă a planurilor de viitor ale Revolut, având în vedere potențialul pieței locale.

Citește și