• Firmele de servicii generează aproximativ două treimi din PIB-ul britanic.
  • Cifra i-a determinat pe experți să prezică previziunile privind începutul recesiunii anunțate în ultimele săptămâni ale acestui an.
  • Salariile nu reușesc să țină pasul cu inflația, ceea ce pune gospodăriile pe cale de a suferi cel mai mare șoc al nivelului de trai înregistrat vreodată.

Recesiunea din Marea Britanie va începe oficial în această iarnă și este posibil să dureze cea mai mare parte a anului viitor, potrivit unui sondaj atent monitorizat publicat astăzi.

Indicele final al managerilor de achiziții al S&P Global și al Chartered Institute of Procurement and Supply, care măsoară activitatea sectorului privat în noiembrie, a rămas neschimbat la 48,2, cea mai mică cifră din ianuarie 2021, când Marea Britanie a fost constrânsă de blocajele dure ale pandemiei.

Citirea a fost sub așteptările analiștilor, dar s-a menținut constantă față de o estimare anterioară. Indicele PMI al serviciilor a rămas neschimbat la 48,8. Firmele de servicii generează aproximativ două treimi din PIB-ul britanic. Cifra i-a determinat pe experți să prezică previziunile privind începutul recesiunii anunțate în ultimele săptămâni ale acestui an.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

O recesiune este definită în mod obișnuit ca două trimestre consecutive de contracție. Economia britanică s-a contractat cu 0,2% în timpul verii. PMI al Marii Britanii se situează de patru luni sub pragul de 50 de puncte care separă creșterea de contracție, ceea ce indică faptul că consumatorii și întreprinderile au început să reducă cheltuielile în timpul verii, când criza costului vieții a luat amploare.

Chris Williamson, economist-șef pentru mediul de afaceri la S&P Global Market Intelligence, a declarat că Marea Britanie se află acum în fața celei mai grave încetiniri economice în afara pandemiei Covid-19 de la criza financiară din 2008. Economia este împânzită de cea mai gravă criză de inflație din ultimii 41 de ani, cu o creștere a prețurilor de 11,1% pe parcursul anului până în octombrie.

Salariile nu reușesc să țină pasul cu inflația, ceea ce pune gospodăriile pe cale de a suferi cel mai mare șoc al nivelului de trai înregistrat vreodată. Biroul pentru responsabilitate bugetară estimează că veniturile reale vor scădea cu 7,1% în următorii doi ani.

Se preconizează că această reducere a nivelului de trai va conduce la o încetinire a cheltuielilor, menținând Regatul Unit în recesiune pentru cel puțin un an. Cu toate acestea, experții consideră că valoarea PIB-ului pierdut în timpul crizei va fi mică în comparație cu recesiunile anterioare.

Întreprinderile sunt presate de creșterea costurilor energiei, ceea ce le forțează să reducă activitățile neprofitabile. Gabriella Dickens, economist senior în Marea Britanie la firma de consultanță Pantheon Macroeconomics, crede că întreprinderile vor trebui să renunțe la lucrători pentru a compensa scăderea cheltuielilor.

Firmele vor acționa în mod decisiv pentru a reduce numărul de angajați anul viitor, pe măsură ce vor fi forțate să își consolideze costurile în fața costurilor de finanțare mai mari și a cererii mai slabe”, a spus ea. La aflarea veștii, lira sterlină s-a prăbușit cu 0,34% față de dolarul american. Indicele FTSE 100 a urcat cu 0,24 la sută.