• Peisajele vulcanice din Insulele Canare sunt legendare, iar El Hierro este cea mai puțin cunoscută locație din arhipelag.
  • El Hierro își propune să devină prima insulă care funcționează cu energie regenerabilă creată în întregime pe propriile țărmuri.
  • Insulele Canare acoperă momentan 17,5% din necesarul de energie cu ajutorul surselor regenerabile.
  • Producția zilnică a centralei electrice de pe El Hierro acoperă în totalitate nevoile consumatorilor individuali.


El Hierro, o insulă izolată din Canare, își propune să satisfacă necesarul de energie din surse regenerabile.

În sud-vestul arid al insulei El Hierro, pe fundalul unor câmpii muntoase, se află există un desiș deschis de ienuperi sălbatici spectaculos de noduroși. Ienuperii încovoiați, vechi de peste 1000 de ani, sunt ultimii rămași în urma defrișărilor masive de pe insulă. Acest desiș servește drept un semn al impactului pe termen lung al activității umane asupra naturii. Din fericire, El Hierro – a doua cea mai mică dintre insulele Canare – a învățat din trecut.

În prezent, El Hierro este o rezervație a biosferei UNESCO și întreaga insulă este protejată. Tăierea unui ienupăr este o infracțiune. Conducând de-a lungul drumurilor sinuoase din El Hierro, este rar să întâlnești o construcție modernă în peisajele sale dramatice, care se estompează de la dărâmături vulcanice negre la sălbăticie lunară, trecând prin stânci abrupte și păduri luxuriante. Angajamentul insulei față de conservare merge, însă, dincolo de natură.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?

În mod neobișnuit pentru Insulele Canare, insula a rămas neinteresată de atragerea turismului de masă. Un exemplu: doar El Hierrienilor li se permite să administreze unități de cazare, astfel încât cei câțiva vizitatori care reușesc să ajungă aici se cazează în case de familie.

Conservare și sustenabilitate pe insulă

El Hierro a învățat și când vine vorba de resursele naturale. „Navele care livrau apă în Insulele Canare au ratat El Hierro, pur și simplu pentru că era prea mică și prea departe”, spune un localnic. ”După aceea, am vrut să ne asigurăm că suntem autosuficienți. Că aveam mijloacele necesare pentru a supraviețui cu ceea ce aveam pe insulă, fără a fi nevoie să ne bazăm pe ajutor din afară.”

Acesta este un motiv cheie pentru care își propune să devină prima insulă care funcționează cu energie regenerabilă creată în întregime pe propriile țărmuri – un obiectiv pe care este pe cale să îl atingă, prin intermediul centralei electrice din Gorona del Viento. De obicei, parcurile eoliene nu reprezintă atracții turistice de pe o insulă mediteraneană, dar există multe motive de mândrie în acest proiect, care a început în 2014.

„Atunci când turbinele produc mai multă energie decât avem nevoie, în loc să o stocăm ineficient sau să o lăsăm să se irosească, o folosim pentru a împinge apa până la un rezervor mai înalt. Apoi, atunci când producția de energie eoliană scade, eliberăm apa înapoi în jos și valorificăm energia hidroelectrică din ea”, spune ghidul local Cristina Morales.

În total, Insulele Canare își acoperă 17,5% din necesarul de energie cu ajutorul surselor regenerabile. Dar El Hierro depășește cu mult această cifră: în unele zile, producția de la Gorona del Viento este suficientă pentru a satisface nevoile modeste ale celor 11.000 de locuitori, plus un număr mic de vizitatori. (Acesta primește doar 9.000 de turiști pe an – 0,2 la sută din numărul anual de turiști din Tenerife). Cea mai lungă perioadă în care a alimentat cu energie întreaga insulă este de 25 de zile consecutive, înainte ca motorul diesel de rezervă să fie nevoit să intervină.

Vizitatorii din El Hierro sunt răsplătiți cu o insulă numai a lor

Profiturile obținute din această întreprindere sunt canalizate către subvenții pentru sisteme mai eficiente de distribuție a apei (numai acestea consumă 40% din energia insulei), panouri solare și programe educaționale despre cum să fii mai eficient din punct de vedere energetic. În acest fel, în timp, insula își propune să funcționeze în totalitate pe bază de energie regenerabilă, pe tot parcursul anului.

Natura neatinsă și peisajul de altă lume din El Hierro reprezintă principalul farmec. Turiștii care merg în Tenerife sau Gran Canaria sunt încântați de aspectul lor lunar, chiar și admirat printre hoteluri și dezvoltări imobiliare – dar cei care fac efortul de a se îndepărta de zonele populare și de a se îndrepta spre El Hierro sunt răsplătiți cu o insulă practic numai a lor. Este un paradis pentru drumeții, ciclism montan, scufundări, parapantă și înot în piscine naturale.

De asemenea, este cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune insule din lume pentru explorarea subacvatică, cu 40 de puncte de scufundare în ape cristaline și o abundență de viață marină subtropicală și atlantică. ”Aici erau rechini ciocan și atât de multe bancuri de pești diferiți. Am văzut chiar și o caracatiță, ceea ce a fost un mare obiectiv pentru noi”, se bucură un turist elvețian.

A fost o vreme, înainte ca Columb să descopere America, când El Hierro era văzut ca fiind capătul vestic al lumii. Acum știm că este la 40 de minute de zbor de Tenerife, dar totuși – ce minuni îndepărtate și neatinse îi așteaptă pe cei care fac această călătorie. El Hierro se află la două ore și jumătate de feribot din Tenerife cu Naviera Armas Ferries, la 45 de minute de zbor din Tenerife sau la 55 de minute de zbor din Gran Canaria.