• El Salvador a respins cererea FMI de a renunța la Bitcoin.
  • Îngrijorarea a fost cauzată de fluctuațiile pe care criptomoneda le are.
  • Conversia din Bitcoin ar fi trebuit să se realizeze în dolari americani.

Guvernul din El Salvador a respins recomandarea Fondului Monetar Internațional de a renunța la Bitcoin ca mijloc de plată legal, notează ABC News.

Luni, guvernul din El Salvador a respins propunerea împotriva Bitcoin, iar ministrul Trezoreriei, Alejandro Zelaya, a avut o reacție imediată. „Nicio organizație internațională nu ne va obliga să facem nimic, absolut nimic”, a spus acesta.

Mai mult decât atât, Zelaya a declarat că Bitcoin este o problemă de „suveranitate”. „Țările sunt națiuni suverane și iau decizii suverane cu privire la politicile publice”, a continuat acesta.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Săptămâna trecută, FMI i-a recomandat El Salvadorului să dizolve fondul fiduciar de 150 de milioane de dolari. Fondul a fost creat atunci când țara a făcut moneda criptomonedă, devenind un mijloc legal de plată. De asemenea, i s-a cerut să returneze oricare dintre fondurile neutilizate la trezoreria sa.

De ce s-a cerut renunțarea la Bitcoin

Îngrijorarea agenției a fost cu privire la volatilitatea prețurilor Bitcoin, dar și la posibilitatea ca infractorii să o utilizeze . După ce, la finalul anului trecut, valoarea criptomonedei aproape s-a dublat, aceasta a scăzut în valoare.

Mai mult decât atât, Zelaya a declarat că El Salvador a respectat toate regulile legate de tranzacțiile financiare și de spălarea de bani.

Fondul fiduciar ar fi trebuit să permită o conversie care să se realizeze automat din Bitcoin în dolari americani, aceștia reprezentând a doua monedă a țării. Scopul era acela de a-i face pe oameni să se ferească de adoptarea monedei digitale a cărei valoare nu este stabilă.

Relațiile tensionate dintre El Salvador și FMI au luat naștere vara trecută, atunci când organizația internațională a declarat că decizia țării de a adopta Bitcoin a creat „o serie de probleme macroeconomice, financiare și juridice”.